Fabrika za proizvodnju vakcina "Sinofarm" u Beogradu, završena je još proteklog leta. Iako nam je vlast tu fabriku predstavljala kao investiciju od velike važnosti, čak za čitav region, a šef države isticao da će to biti jedna od najmodernijih fabrika, ona sa radom još uvek nije počela i kako se trenutno čini - njen rad nije ni u planu. Zgrada fabrike u čiju gradnju je uloženo oko 47,6 miliona evra, sudeći prema onome što smo zatekli, je pusta i okružena korovom i travom.

Fabrika za proizvodnju vakcina koju je Srbija počela da gradi u saradnji sa Kinezima, proglašena je za „veliki uspeh naše države“. Paraf na sporazum i ugovor o izgrdanji  stavljen je još 2021. godine. Prva faza proizvodnje, prema najavama zvaničnika, trebalo je da počne do aprila 2022.

I nije se desilo.

Ono što se danas na licu mesta može videti je da je zgrada izgrađena, da je pusta, a da okolo raste korov.

Fabriku više niko ni od nadležnih ne pominje, iako je javnosti tokom pandemije kovda predstavljena kao jedna od najvećih investicija u zemlji.

Kontaktirali smo Ministarstvo odbrane, u čiju nadležnost je prešla ta fabrika, ali i Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, tražeći informacije da li je izgradnja fabrike zvanično završena, jer javnost o tome nikada nije dobila zvaničnu potvrdu. Pitali smo i da li je i dalje u planu proizvodnja vakcina, a ukoliko plan više nije isti kao što je najavljen – u koje svrhe će biti korišćena fabrika?

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako je izvestila ranije Nova ekonomija, u izgradnju fabrike i opremanje lokacije, Srbija je uložila najmanje 47 miliona evra. Izgradnjom je rukovodilo Ministarstvo odbrane, dok je za opremanje lokacije nadležan grad Beograd.

Proizvodnja trebalo da počne prošle godine

Kamen temeljac je svečano položen 9. septembra 2021. godine u Zemunu, a krajem te godine je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić najavila da će prva faza proizvodnje početi u martu i aprilu 2022. godine.

Inicijalni ugovor je menjan nekoliko puta, a sa tim su se uvećavali i troškovi. Tako se stiglo do 47,6 miliona evra.

U međuvremenu, direkcija za građevinsko zemljište grada Beograda je avgusta 2021. godine ugovorila opremanje lokacije po ceni od 14,2 miliona evra, a maja ove godine je cena uvećana na 17 miliona evra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Radi proizvodnje Sinofarm vakcina Vlada Srbije i kompanija „Hayat Biotech“ su decembra 2021. godine osnovali firmu „Life Biotech“, tako da je Srbija vlasnik 33 odsto udela, pa je većinski vlasnik „Hajat Biotech“ sa 67 odsto udela.

Kompanija „Hayat Biotech“ je u suvlasništvu kineskog „Sinofarma“ i arapske kompanije „Group 42“, navodi Nova ekonomija.

Fabrika za proizvodnju vakcina „Sinofarm“ nalazi se u okviru privredne zone „Autoput“, u blizini Zemun Polja.

Gradile su je preduzeća „Termomont“ iz Beograda, „Teming Electrotechnology“ iz Niša i „Saša Milosavljević PR BP Consulting“ iz Kruševca, iste one firme koje su podigle kovid bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu.

Kako je od vakcina za ceo svet ostao samo korov

Predsednik Srbije Alekandar Vučić u martu 2021. godine najavio je, obraćajući se srpskim novinarima u Abu Dabiju, da je Srbija dogovorila da zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, proizvodi vakcine protiv korona virusa, kineske kompanije Sinofarm.

Vučić je istakao da je dogovoreno da se fabrika završi i krene u proizvodnju od 15. oktobra. Naveo je da će Srbija imati novu fabriku vakcine, koja će u budućnosti moći da proizvodi i druge vakcine.

„Proizvodićemo Sinofarmove vakcine, prvo će ih pakovati, a onda krenuti i u proizvodnju kompletne tečnosti u Srbiji“, rekao je predsednik, podsećajući da je napravljen hodogram sa nadležnim ruskim ministrom o proizvodnju ruske vakcine u okviru Torlaka.

Bonus video: Vakcina Sputnjik se nije ni proizvodila na Torlaku?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare