Foto: N1

Godinu dana od početka gradnje, Fabrika vakcina u Zemunu nije počela da radi. Do sada po sklopljenim ugovorima državu fabrika košta oko 47 miliona evra. Iako je trebalo već pola godine da izvozimo vakcine, sem eksterijera fabrike nema ničega. Nakon velikih obećanja, zatišje o probijenim rokovima i rastu troškova. Zbog čega je izgrađena i zašto ne radi Fabrika vakcina?

Najavljena je kao regionalno čudo…

„Verovali ili ne, od 15. oktobra imaćemo velike količine vakcina za nas ali i za ceo region. Imaćemo fabriku vakcina koja će u budućnosti moći da proizvodi i druge vekcine“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u martu 2021. godine.

A u oktobru – biće u martu.

„Mi ćemo do kraja marta 2022. godine dobiti tu prvu fazu i prvi pogon za punjenje vakcina. Od aprila meseca moći ćemo da se pojavimo na tržištu…“, korigovao je najavu Vučić 9. septembra 2021. godine.

Spolja gladac, a unutra…?

Više od godinu dana od prve lopate, u fabrici se ne proizvodi ništa. O rokovima se govorilo do početka ove godine, a sada, čini se, na fabriku su svi zaboravili.

„Ono što je bilo jako čudno kod te fabrike, krenulo je i delovalo kao projekat kojim će se svi hvaliti. A onda kako je vreme prolazilo i kako smo shvatili da ta fabrika neće biti tada kada je obećana, tako su svi prestali da odgovaraju, da daju izjave. Tim povodom mi smo pokušali nekoliko puta da stupimo u kontakt i sa RFZO, Ministarstvom zdravlja, Beogradom“, rekla je Katarina Baletić iz Nove ekonomije.

Na iste te adrese pisali smo i mi, ali odgovore nismo dobili. Na pitanje – „Gde je zapelo?“, niko od nadležnih nema odgovor.

Foto: N1

„Danas je tema fabrike prilično skrajnuta, ni korona više nije goruća tema. Tako se i ovo pomera sa te centralne teme važnosti i onda zvaničnici izbegavaju da odgovaraju na pitanja zašto se kasni“, dodala je Baletić.

Srbija je na osnovu javnih nabavki do sada investirala najmanje 47 miliona evra, dok ulaganja i obaveze stranih partnera iz Kine i sa Bliskog Istoka, nisu poznata. Sa udelom od 33 odsto u vlasništvu kompanije za proizvodnju, država je pristala na manja ovlašćenja, a pripašće joj trećina ukupnih prihoda. A kada?

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Nataša Bogunović: Kako teče lečenje vakcinisanih, a kako nevakcinisanih pacijenata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar