Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Fabrika za proizvodnju vakcina "Sinofarm", za koju je kamen temeljac postavljen pre godinu dana u Beogradu, još nije počela da radi, ali su troškovi izgradnje sa početnih 24,7 miliona evra u međuvremenu uvećani na 29,1 milion evra, izvestila je danas Nova ekonomija.

U izgradnju fabrike i opremanje lokacije Srbija je uložila najmanje 47 miliona evra, a izgradnjom je rukovodilo Ministarstvo odbrane, dok je opremanje lokacije nadležan grad Beograd.

Kamen temeljac je svečano položen 9. septembra 2021. godine u Zemunu, a krajem godine je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić najavila da će prva faza proizvodnje početi u martu i aprilu 2022.

Proizvodnja se, kako je rekla, odnosi na pakovanje uvezene supstance, od koje bi tržištu trebalo da bude isporučeno tri miliona doza vakcina na mesečnom nivou.

PROČITAJTE JOŠ

Ministarstvo odbrane je početkom juna 2022. godine ugovorilo dodatne radove i ugovorna obaveza prema izvođačima povećana je za 4,4 miliona evra, pa je cena izgradnje fabrike sa prvobitno ugovorenih 24,7 miliona evra uvećana na 29,1 miliona evra.

Ovu fabriku grade preduzeća „Termomont“ iz Beograda, „Teming Electrotechnology“ iz Niša i „Saša Milosavljević PR BP Consulting“ iz Kruševca, firme koje su podigle kovid bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu.

Direkcija za građevinsko zemljište grada Beograda je avgusta 2021. godine ugovorila opremanje lokacije po ceni od 14,2 miliona evra, a maja ove godine je cena uvećana na 17 miliona evra.

Radi proizvodnje Sinofarm vakcina Vlada Srbije i kompanija „Hayat Biotech“ su decembra 2021. godine osnovali firmu „Life Biotech“, tako da je Srbija vlasnik 33 odsto udela, pa je većinski vlasnik „Hajat Biotech“ sa 67 odsto udela.

Kompanija „Hayat Biotech“ je u suvlasništvu kineskog „Sinofarma“ i arapske kompanije „Group 42“, navodi Nova ekonomija.

BONUS VIDEO: Sinofarm fabrika vakcina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar