Italija, prodavnica, testenina, testo, cene, cena, poskupljenje, ilustracija
Foto: Shutterstock/Eyesonmilan

Srbija i Mađarska ne osećaju posledice krize, ali Evropi preti glad - to je poruka koju često vidimo na naslovnim stranama tabloida - uz tekstove i fotografije koji navodno "dokazuju" da u Uniji vlada nestašica osnovnih životnih namirnica, da su rafovi prodavnica prazni i da Evropljani kupuju sve pred sobom u strahu od gladi i rata, pre svega ulje, brašno i šećer. Ali ta slika je daleko od istine i predstavlja jednu od najvećih manipulacija.

Evropski dopisnik N1 Nikola Radišić, kome je sedište u Luksemburgu, obišao je nekoliko zapadnoevropskih država kako bih proverio kakva je situacija.

Naslovi i tekstovi pojedinih medija u regionu stigli su i do zapadne Evrope. Strah Evropljana od gladi zbog nestašica prouzrokovnih ratom u Ukrajini i nemoć da se to promeni – izgleda da postoji samo u glavama urednika pojedinih tabloida – jer nestašica u Luksemburgu nema. Ali pošto je Luksemburg specifičan, odlučio sam da proverim kakkva je situacija u okolini i krenuo sam na put.

Prvo sam otišao u Nemačku, u grad Trir. Kaufland, kao jedan od najvećih velikih merketa u kome kupuje ogroman broj građana, bio je jedan od logičnih izbora.

Šečera i brašna ima. Prodavci kažu da se kupuje u neznatno većim količinama, ali da zaliha ima sasvim dovoljno. Identična situacija je i u okolnim državama, gde su uglavnom ukinuli i ograničenja koja su omogućavala kupovinu do dva kilograma po osobi.

Trenutno je snabdevenost Evrope uljem najčešći povod za manipulaciju.

Na samom početku ruske agresije na Ukrajinu, povećana je kupovina suncokretovog ulja, jer su se građani uplašili nestašica, zbog otežanog i smanjenog snabdevanja u tom trenutku, zbog blokiranih Ukrajinskih luka i drugih transportnih linija. Suncokretovo ulje je i dalje malo teže pronaći u prodavnicama, ali ga ima. Dok ostalih vrsta jestivog ulja nikada nije ni manjkalo.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Radojka Nikolić Plaše se nuklearnog rata, ali nestašice nema

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare