Obavezna prijava za sve nekategorisane objekte od 1. oktobra

Biznis 22. sep. 202015:26
Podeli:
Foto: Shutterstock

Ministarstvo turizma poziva sve ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima da u najkraćem moguću roku ispune zakonsku obavezu te se evidentiraju u jedinice lokalne samouprave .

Ova zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskim objektima poput hostela, prenoćište, konačište, botel, han, konak, etno kuća, salaš, vila, kampiralište, kamping odmorište, kamping stop, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Pročitajte još:

Takođe, ista obaveza odnosi se i na druge u nekategorisanom ugostiteljskom objektu za smeštaj nautičkog turizma, u nekategorisanom objektu za smeštaj lovnog turizma vrste lovački dom, lovačka kuca i lovačka koliba, a da radi evidentiranja, podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.

Od 1. oktobra početkom primene pravilnika kojim se uređuje oblast centralnog informacionog sistema (eTurista), ugostititelji će moći da prijavljuju domaće i strane turiste, iskljucivo preko CIS-a, piše na sajtu Ministarstva turizma.

Kako upozoravaju iz ministarstva neispunjenjem pomenutih obaveza ugostitelji čine prekršaj iz zakoma o ugostiteljstvu i strancima o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, iz ministarstva turizma podsećaju lokalne samouprave koji ugostiteljske usluge smeštaja pružaju u nekategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, kao i kategorisanim objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskog turističkog domaćinstva, je dužna da unese u CIS.

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje navedenih obaveza.

Odgovornom licu odnosno jedinici lokalne samouprave preti kazna od 50. 000 do 100. 000 dinara.

U slučaju da ugostitelji koji su ispunili svoju zakonsku obavezu ne budu uneti u CIS i ne budu u mogućnosti da vode evidenciju korisnika usluga preko tog sistema, usled propusta i nečinjenja lokalne samouprave, svu odgovornost će snositi odgovorno lice u toj jedinici lokalne samouprave.

Ministarstvo apeluje da se JLS u najkraćem mogućem roku upute poziv ugostiteljima koji na njenoj teritoriji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskom objektu, da ispune svoju zakonsku obavezu i prijave se radi evidentiranja i unošenja u CIS.

Napominju da od 1. oktobra CIS postaje jedini izvor podataka Republičkog zavoda za statistiku ( RZS) o turizmu, a ako JLS ne unesu navedene objekte, a ugostitelji ne budu evidentirali turiste statistički će turistički promet biti umanjen u ovim jedinicama lokalne samouprave, ali i u celoj Srbiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar