Vodič za kupovinu prvog stana: Kako se osloboditi poreza

Biznis 28. jun. 202014:45 > 15:21
Podeli:
Foto:Shutterstock

Kupci prvog stana, koji je uz to iz novogradnje, imaju pravo na povrat plaćenog poreza na dodatu vrednost. Dok se kupac oslobađa PDV-a na 40 kvadrata, povrat ovog poreza sleduje mu i na svakih 15 kvadrata po članu domaćinstva. Međutim, nije u svakoj situaciji pametno iskoristiti ovu povlasticu.

Država je kupcima prvog stana, koji do sada nisu u vlasništvu imali nijedan kvadrat, omogućila povrat iznosa plaćenog na ime PDV-a. Za razliku od poreza na prenos apsolutnih prava, koji se plaća po stopi od 2,5 odsto kada se kupuje stari stan, kod novogradnje se plaća PDV, po stopi od 10 odsto.

Investitori kao firme ili fizička lica u sistemu PDV-a, izdaju kupcu račun za kupovinu sa PDV-om, kao kod bilo koje kupovine.

Kupci prvog stana, koji pruže dokaz da do sada nisu imali u vlasništvu nijednu nepokretnost, imaju pravo na povraćaj PDV-a. Za to se podnosi zahtev za povraćaj, a novac kupcu leže na račun, u iznosu koji je u to ime prethodno plaćen na fakturi, u roku od 45 dana do dva meseca.

Kod povrata važi pravilo – PDV se vraća samo za površinu od 40 kvadrata na ime kupca, i po 15 kvadrata po svakom članu porodičnog domaćinstva koji do sada nije imao u vlasništvu nekretninu.

Važno je, međutim, znati da poreznici samo jednom oslobađaju građane poreske obaveze po ovom osnovu.

Naime, kod kupovine veće nekretnine, gde broj kvadrata premašuje poresko oslobođenje, kupac dobro treba da razmisli da li će tražiti povrat PDV-a na ime 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva. Nije isto tražiti povrat na ime supružnika i povrat na ime 15 kvadrata po detetu.  Jer, u slučaju da kupac zatraži povrat i za 15 kvadratnih metara po detetu – time je automatski sprečio da sutra njegovo dete dobije povrat PDV-a kada, eventualno, kupi nekretninu na svoje ime.

Sa 40 na 60 kvadrata?

Ako država usvoji predlog Grada Beograda i Privredne komore Srbije,  površina za koju postoji povraćaj PDV-a mogla bi da se podigne sa 40 na 60 kvadrata. Takođe, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, traženo je da se bankama omogući da kreditiraju stambenu izgradnju već sa 50 odsto izgrađenosti umesto sa 80 odsto.

Inače, ovaj zahtev za povraćaj PDV-a podnosi se Poreskoj upravi na teritoriji opštine na kojoj kupac živi.

Zahtev za refundaciju PDV-a se podnosi nadležnoj filijali Poreske uprave na čijem je području sedište prodavca. Od potrebne dokumentacije jedini papir koji je prethodno neophodno overiti kod notara je takozvana Izjava kupca da kupuje prvi stan.

Uz to se prilaže još dokumentacije, poput kupoprodajnog ugovora, konačni račun prodavca saiskazanim PDV-om, potvrda prodavca da je cena sa porezom u potpunosti isplaćena, dokaz da je uplata „legla“ na račun prodavca (izvod sa tekućeg računa prodavca), izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu… Na spisku je tačno – 14 stavki, a informaciju ima svaka ozbiljna agencija za nekretnine.

Nije svaki investitor pravi

Kada se kupuje nova nekretnina, prva u vlasništvu, osnovni preduslov da bi kupac uopšte imao pravo na povrat PDV-a je da je investitor, koji je stan gradio – u sistemu PDV-a.

Kupci koji se prevare, pa pazare stan od investitora kao fizičkog lica, koji nema firmu, ili je registrovan kao preduzetnik, ili prikazuje mali promet pa nije u sistemu PDV-a – neće imati pravo na povrat ovog poreza.

A iznos nije zanemarljiv.

Na primeru novog stana koji se kupi za 50.000 evra to izgleda ovako: Cena bez PDV-a je 45.455 evra, na to ide PDV od 10 odsto (dakle još 4.545 evra), što u konačnom zbiru daje cenu iz kupoprodajnog ugovora. Ako je reč o stanu od  50 kvadrata u koji se useljava bar dva člana domaćinstva, povrat PDV-a je u celosti – 4.545 evra vraća se kupcu na tekući račun.

„Suludo je što u Srbiji postoje oni koji se bave izgradnjom zgrada, a nisu u sistemu PDV-a. Uglavnom se baziramo na firmama koje su u sistemu PDV-u, zašto bih ja kupovao  od vas koji niste u sistemu PDV-a, kada je cena ista kao kod onih koji su u sistemu PDV? Smanjite mi, onda, cenu za 10 odsto, pa ću da kupim od vas… “ – kaže Milić Đoković, ovlašćeni procenitelj nekretnina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar