Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nova infrastruktura Aerodroma Nikola Tesla prošla je najstrože testove u operativnoj vežbi u novoj čekaonici za pristup udaljenim pozicijama na aerodromu, saopštio je danas beogradski aerodrom.

U okviru vežbe testirani su na funkcionalnom i operativnom nivou novi infrastrukturni kapaciteti i simulirani su procesi koji odgovaraju realnim uslovima koji prate prihvat i otpremu putnika na let.

Kako se navodi, izvršena je simulacija u realnom vremenu procesa od prijave na let, do ukrcavanja u avion, što podrazumeva prijavu putnika na šalteru, ulazak u tranzitnu zonu i prolazak kroz KD kontrolu.

Potom su testirana tri scenarija i to otprema putnika na let putem autobusa i otprema putnika na let putem novoformiranih pešačkih koridora direktno do vazduhoplova na poziciji, preko platforme.

U okviru trećeg scenarija, simulirano je ponašanje celokupnog sistema u uslovima požara u putničkoj čekaonici, odnosno izvršena je potvrda evakuacionih tokova u vanrednim okolnostima..

U saopštenju se podseća da je u okviru uvodnih radova na modernizaciji infrastrukture i proširenju putničkog kapaciteta, kompanija BELGRADE AIRPORT izgradila novu čekaonicu za pristup udaljenim pozicijama, sa ukupno 130 mesta u prizemlju Terminala A i dva direktna izlaza na platformu.

Čekaonica je u potpunosti prilagođena svim kategorijama putnika, a materijali, paleta boja i teksture primenjene su po prepoznatljivom VINCI standardu, tako da je ovo primer budućeg izgleda enterijera aerodroma, navode u beogradskom aerodromu.

Nekoliko dana nakon ove vežbe, nove čekaonice A7a i A7b biće spremne za operativnu upotrebu, a njihovo korišćenje zavisiće od potreba kapaciteta u skladu sa globalnom pandemijom kovid-19.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar