Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Građani, koji od sada neće lično vaditi list nepokretnosti na šalteru Republičkog geodetskog zavoda, već će to činiti kod javnog beležnika - neće smeti da imaju dodatni trošak u odnosu na onaj propisan republičkom taksom.

Izdavanje lista nepokretnosti kod Republičkog geodetskog zavoda košta 1.250 dinara – 320 dinara je taksa za zahtev i još 930 dinara taksa za izdavanje lista nepokretnosti do 50 stranica.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko-katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija.

To znači da građani ubuduće više neće morati lično da odlaze na šalter RGZ kako bi izvadili list nepokrenosti, jer će sav posao prenosa nepokretnosti obavljati kod notara.

A notar, za ovaj posao, neće smeti da im zaračuna cenu veću od propisane republičke takse.

„Uredbom je precizirano da javni beležnici i geodetske organizacije ne mogu da naplaćuju naknadu za izdavanje predmentnih listova, osim takse koju je propisao Zakon o republičkim administrativnim taksama, s obzirom na to da RGZ uspostavlja i održava bazu podataka katastra nepokretnosti i katastra vodova. Štampanje dokumenata iz ove baze podataka nije potrebno i treba da predstavlja samo izuzetak od pravila da se dokumenta izdaju u digitalnom formatu“, navode u Vladi Srbije.

Mesečno se, prema navodima iz Vlade, Zavodu podnese oko 40.000 ovakvih zahteva.

Podsetimo, kako je Nova.rs već pisala, građani koji podižu stambeni kredit morali su list nepokretnosti da podižu  na šalteru RGZ, u papiru, iako se već uveliko izdaje i svuda prihvata u digitalnom obliku.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar