Noćni klub
Foto: Shutterstock

Noćni barovi i klubovi, koji do sada nisu bili korisnici državnih paketa kovid-pomoći, tokom 15 dana mogu da se prijave Ministarstvu trgovine, turizma i telekomuniakcija kako bi dobili bespovratna sredstva. Iznos subvencija biće utvrđen posebnim aktom Vlade, a ministarstvo je propisalo konkretne uslove koje mora da ispune klubovi i barovi koji očekuju ovu pomoć.

Pravo na subvencije imaće preduzetnici i firme registrovane za dve šifre delatnosti: 5610 – delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata i 5630 – usluge pripremanja i usluživanja pića. Potrebno je, kako se navodi u javnom pozivu objavljenom na sajtu resornog ministarstva, i da ovi ugostitelji beleže pad prometa od najmanje 70 odsto od 1. aprila 2020. zaključno sa 31. martom ove godine, u odnosu na isti period godinu dana pre.

Radno vreme kluba ili bara mora da bude najranije od 17 časova i posle dva časa iza ponoći i to najmanje dva dana u nedelji. Neophodno je i da su evidentirali svaki pojedinačno ostvaren promet preko fiskalne kase. Neophodan uslov je i da firme koje konkurišu za ovu pomoć moraju da budu i obveznici PDV-a.

„Firme moraju da budu evidentirane kao obveznici poreza na dodatu vrednost, sa datumom evidentiranja u sistem PDV ne kasnijim od 1. aprila 2019. godine, kao i da u periodu od 1. aprila 2019. godine do dana stupanja na snagu ove uredbe nisu brisani iz evidencije obveznika poreza na dodatu vrednost i da nad njima nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije“, ukazuje se u javnom pozivu.

Oni koji su dobili državnu pomoć po drugom osnovu sektorske pomoći, i to kao podršku radu za hotelske industrije, ne mogu da računaju na nove subvencije.

Takođe, bez subvencija će ostati firme koje imaju dugovanja po svim javnim prihodima, koje administrira Poreska uprava, zaključno sa 29. februarom 2020. godine. Izuzetak su oni čija dugovanja poreznicima ne prelaze iznos od 10.000 dinara na taj isti dan.

Subvencije neće dobiti ni firme kojima je u periodu od 1. aprila 2019. godine do dana stupanja na snagu uredbe izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u toku poreske kontrole na osnovu člana 131. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Javnim pozivom precizira se i pod kojim uslovima ovi ugostitelji gube pravo na korišćenje subvencija pri čemu će državi morati da vrati ceo iznos dobijenih sredstava sa – kamatom.

Udruženje noćnih barova i klubova saopštilo je da je naredni korak povratak normalnom poslovanju.

„Svesni smo da je vakcinacija jedini način da do toga dođe i da će se ovo desiti nakon što više od 50 odsto građanstva bude vakcinisano. Nadamo se da će se mladi ljudi koji žele povratak normalanom životu odlučiti da se uskoro vakcinišu i time direktno uticati na normalizaciju života i poslovanja svih onih kojima je rad ograničen ili u potpunosti zabranjen“, navodi se u saopštenju Udruženja noćnih barova i klubova u kome se zahvaljuju premijerki, ministrima finansija i turizma i članovima radne grupe Vlade Srbije na, kako se ističe na razumevanju i ustupcima kako bi što više noćnih kljubova dobilo pomoć.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar