Dušan Nikezić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde, oglasio se povodom autentičnog tumačenje tri zakona. Podsetimo, proteklih dana javnost Srbije pobunila se protiv autentičnog tumačenja zakona, koje bi išlo u prilog bankama, dok bi građani Srbije bili na gubitku.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Predsedniče Vučiću, jednostavno nije tačno da u sporu između naroda i stranih banaka štitite interese države, jer je prosto nemoguće da su interesi države identični interesima stranih banaka, a suprotni interesima naroda. Valjda interes države treba da se podudara sa narodnim interesom, a ne obrnuto?

Pročitajte još:

I ne radi se tu samo o proklamovanoj ulozi države kao zaštitnika narodnog interesa, već i podaci NBS jasno ukazuju da Vaš i Čadežov argument kako manja dobit banaka znači i manje kredita za privredu, jednostavno nema uporište u brojkama. Kada ste preuzeli vlast, zaduženje privrede kod banaka iznosilo je 10 milijardi evra, zaduženje stanovništva 5,9 milijardi evra, a zaduženje države i javnih preduzeća 3,6 milijardi evra.

Za ovih devet godina Vaše vlasti krediti privredi su porasli samo 6,9% na 10,69 milijardi evra, dok su krediti stanovništvu skoro duplirani na 11 milijardi evra, a dug države skoro utrostručen na 9,3 milijarde evra. Pri tome, sve do 2020. godine i uvođenja državne garantne šeme za kredite privredi, banke su davale sve manje privredi, a sve više stanovništvu i državi, uprkos tome što su ostvarivale rekordne profite.

Zato ne brinite, neće banke smanjiti kreditiranje privrede, jer, kao što vidite, nisu je kreditirali ni dok su protivzakonito naplaćivale naknade i ostvarivale ekstra profit po tom osnovu. Najpametnije bi bilo i da odmah odustanete od ideje da „pokušamo da pronađemo neko drugo rešenje“, jer će i to rešenje, baš kao i predložena izmena Zakona o parničnom postupku i predloženo autentično tumačenje Zakona o obligacionim odnosima, opet biti u interesu banaka, a ne u interesu naroda. Zato samo pustite da, na osnovu Ustava i zakona, sudovi nastave da presuđuju. U ime naroda!“, navodi se u saopštenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare