Rodoljub Sabic Pregled dana
Rodoljub Šabić Foto:Newsmax Adria

Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić govorio je u emisiji "Pregled dana" o autentičnom tumačenju zakona i istakao da su takvi predlozi, koji nisu usvojeni, imali za cilj da "daju uputstva sudovima kako da sude".

Šabić je u emisiji „Pregled dana“ ocenio je da ovakvo stanje u pravosuđu nije ništa novo, te da celokupna priča oko autentičnog tumačenja nije nova.

„Ovo je epizoda u nečemu što traje već dugo. Mi smo pre nekoliko meseci imali skandal sa autentičnim tumačenjem odbrebi zakona o sprečavanju korupcije, što je prošlo tragikomično. Nakon toga smo imali izmene ZPP, pa je ovo nova epizoda.

Na pitanje šta je zapravo autentično tumačenje, Šabić je objasnio da je reč o „instrumentu koji koristi Narodna skupština“.

„To je jedan instrument koji Narodna skupština ima na raspolaganju u situacijama kada u zakonu nešto nije jasno ili stvara dilemu. Po logici stvari, oni koji primenjuju zakon, zatražili bi od parlamenta autentično tumačenje. To je nešto što se koristi jako retko, jer govori da je zakon nejasan i loš. On se koristi za zakone koji su novi, a ne za Zakon o obligacionim odnosima koji je uspostavljen još sedamdesetih godina. On naravno, nikada nije izazivao dileme jer je savršeno jasna odredba. To je nije autentično tumačenje, neko pokušaj da se sudu da uputstvu kako da se sudi na određen način“, jasan je bio nekadašnji poverenik.

On je istakao da bi ovo definitivno išlo protiv građana koji su već u sporovima.

„Autentično tumačenje je po definiciji retroaktivno, pa ako ste videli saopštenje banaka, oni su bili sigurno da će to proći. Vi znate kako funkcioniše naša vlast, pa je taj spontanitet o odluci nemoguć. U poslednji čas je shvaćeno da su reakcije burne i oštre, pa je odjednom predsednik stao na stranu advokata i građana“, objasnio je Šabić i naglasio da su ovakve odluke i stvari naša realnost.

Šapić je zaključio da ovakve situacije proizvode ogromnu pravnu nesigurnost kod građana.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)