Dušan Nikezić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Gospođo Tabaković, MMF nije došao u Srbiju da "pohvali kontinuitet dobrih ekonomskih politika", već da ispostavi račun za neodgovorno upravljanje javnim finansijama, koje preti da Srbiju dovede na ivicu dužničke krize", naveo je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić, čiju izjavu prenosimo u celosti.

„Da je Srbija zaista „uspešno sačuvala makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost“, kako vi kažete, onda ne bi bilo potrebe da MMF-u upućujemo apel za pomoć i zaključujemo stendbaj aranžman, koji uključuje dodatno zaduženje zemlje.

Pročitajte i:

Zato, kada kažete da će „predloženi stendbaj aranžman biti dodatna podrška finansiranju u uslovima izazova“, to samo znači da Srbija nema dovoljno novca za servisiranje obaveza, pa ćete se dodatno zadužiti kod MMF-a.

Jorgovanka Tabaković Konferencija Narodna banka Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

A kada kažete da će aranžman „podržati napore vlasti na sprovođenju strukturnih reformi, sa fokusom na sektor energetike“, to se može tumačiti i kao najava dodatnog povećanja cene struje i gasa, pošto ste EPS i Srbijagas doveli do bankrota.

Zato ne postoji nijedan razlog za radost i zadovoljstvo zbog novog aranžmana, jer će račun, koji vam je MMF ispostavio, platiti građani Srbije kroz nove obaveze od zaduženja, manja realna primanja i veće troškove života“, zaključio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde.

BONUS VIDEO: Nikezić: Inflacija u Srbiji pojede jedno letovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar