Foto:Nova.rs

Zbog primene višeg prodajnog i nižeg kupovnog kursa od propisom dozvoljenog, Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica. Menjači koji evro građanima prodaju skuplje nego što je dozvoljeno i otkupljuju ga po nižoj ceni od dozvoljenog nivoa rizikuju da, uz prekršajnu prijavu, ostanu i bez dozvole za rad. "I deviznih sredstava i strane gotovine imamo dovoljno. Kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani ne treba da brinu", poručila je NBS saopštavajući da je započeta kontrola, piše N1.

Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS prema kojima prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto, saopšteno je iz centralne banke.

„Napominjemo da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima Narodne banke propisana prekršajna odgovornost – za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara“, navodi NBS.

U saopštenju se podseća da NBS od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova.

Ukoliko u postupku kontrole utvrdi nezakonitosti, odnosno nepravilnosti, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji se upućuje nadležnom prekršajnom sudu, NBS može doneti i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da ovlašćeni menjač nije izvršio nalog za otklanjanje nezakonitosti, odnosno nepravilnosti koji mu je dat u postupku kontrole menjačkog poslovanja.

PROČITAJTE JOŠ

„Još jednom ističemo da nema razloga razloga za paniku, da Narodna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila“, navode u centralnoj banci.

I deviznih sredstava i strane gotovine, ističu u NBS – imamo dovoljno.

„Kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna – ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama. NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno“, navodi se u saopštenju.

NBS dodaje da očekuje da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana.

„Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom“, ukazuju u centrlanoj banci.

Takođe, dodaje se – ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje „i građani to treba da znaju“.

„Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu“, navodi Narodna banka Srbije.

BONUS VIDEO: Beograđani ne brinu za gorivo, ali ipak pune rezervoare do vrha

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)