Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra ove godine iznosile su 13,03 milijarde evra, što je za 338,8 miliona evra manje nego prethodnog meseca, objavila je NBS.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su oko 10,78 milijardi evra.

Smanjenje bruto devizne rezerve, kako je navela NBS, u najvećoj meri rezultat je delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza države (neto 212 miliona evra), kao i aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu prodajom deviza (150,0 miliona evra), radi nastavka obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno neto 17,2 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (šest miliona evra), ističe se u saopštenju centralne banke.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 410,4 miliona evra i bio je za 48 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,82 miliijarde evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 120 miliona evra, a od početka godine je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala milijardu i 635 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar