Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Izvršni odbor Narodne banke Srbije razmatrao je na današnjoj sednici aktuelna makroekonomska kretanja i očekivanja za naredni period i doneo odluku da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu ostvarene i očekivane efekte prethodno preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije i podsticanja privrednog rasta.

Na sednici je istaknuto da rezultati u većini proizvodnih i uslužnih delatnosti četvrti mesec zaredom prevazilaze očekivanja, te da je sasvim izvesno da će na nivou godine stopa rasta BDP-a biti bolja od ranije projektovanih minus 1,5 procenata, i da će, prema novoj projekciji, pad iznositi oko 1,0 posto.

U saopštenju NBS se napominje da su izraženiji pozitivni rizici ka još povoljnijem ishodu u pogledu BDP-a, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Već je, kako se ističe, dostignut pretkrizni nivo aktivnosti u industriji i trgovini na malo, izvoz je na putu normalizacije, a osim toga, revidirana projekcija BDP-a za 2020. odražava i bolje rezultate u građevinarstvu i poljoprivredi.

Povoljne izglede potvrđuje i priliv stranih direktnih investicija, koji je ostao solidan uprkos pandemiji i ekonomskom usporavanju naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera, a koji i dalje u potpunosti pokriva deficit tekućeg računa, dodaju iz centralne banke.

Brz oporavak naše privrede, kako dodaju, najbolje govori o adekvatnosti mera i aktivnosti koje koordinirano sprovode NBS, Vlada i predsednik Republike zahvaljujući kojima smo očuvali proizvodne kapacitete i zaposlenost, a ujedno sprečili i veći pad poslovnog i potrošačkog poverenja.

Izvršni odbor očekuje da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike i u narednom periodu nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka.

To će podstaći dalji rast domaće tražnje i, uz postepeni oporavak eksterne tražnje, omogućiti da već u prvoj polovini naredne godine bude premašen pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti, navodi se u saopštenju NBS.

Na sednici je takođe istaknuto da je donošenje pomenutih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima očuvane niske i stabilne inflacije, čemu su doprineli, pre svega, obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa i puna snabdevenost tržišta robom i u uslovima krize, kao i usidrena inflaciona očekivanja.

Inflacija je u avgustu bila stabilna na nivou od 1,9 posto međugodišnje, a prema oceni Izvršnog odbora oko tog nivoa će nastaviti da se kreće i u narednim mesecima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar