Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije (NBS) revidirali su svoje procene bruto domaćeg proizvoda za celu 2020. godinu na minus jedan odsto, rečeno je danas na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP, kojem je predsedavala premijerka Srbije Ana Brnabić.

U avgustu su rezultati bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji izazvanom korana virusom i Srbija je zabeležila značajan rast industrije od 4,2 odsto, a i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji su od očekivanih, navodi se u saopštenju.

Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u avgustu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

 

U saopštenju se dodaje da je, uprkos očekivanom padu broja stranih turista koji su posetili Srbiju, zabeležen rast u sektoru turizma kod broja domaćih turista, sa više od 25 odsto, pa su zato revidirane procene rasta BDP na celu godinu na minus jedan odsto.

Vlada Srbije, zajedno za predsednikom Srbije, nastavlja da realizuje sve projekte koji, uprkos pandemiji, nisu prekidani, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na pozitivan trend i brz oporavak privrede, cilj je da Srbija, uz efikasan nastavak planiranih projekata, nema pad BDP u ovoj godini, što bi, kako je ocenjeno, bio istorijski rezultat i verovatno najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu, istakla je Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar