Foto: Shutterstock

Naučno-tehnološki park (NTP) u Beogradu je u poslednja tri meseca prošle godine svojim zaposlenima isplatio 1,54 miliona dinara stimulacija bez konkretnog obrazloženja. Ovakav način isplate nije u skladu sa Pravilnikom o radu, upozorava Državna revizroska insitucija (DRI) u svom izveštaju.

NTP je u toku 2021. godine isplatio stimulacije od ukupno 2,54 miliona dinara, što znači da je više od polovine bonusa isplaćeno bez preciznog obrazloženja i protivno Pravilnika o radu, piše Nova ekonomija.

Društvo je svim zaposlenima u oktobru, novembru i decembru isplatilo stimulaciju iz sopstvenih sredstava u rasponu od 20 do 30 odsto zbog „izuzetnog angažovanja, posvećenosti i savesnosti u radu tokom cele godine“.

Naučno-tehnološki park je na kraju 2021. godine imao 15 zaposlenih na neodređno vreme i jednog angažovanog na privremenim i povremenim poslovima.

To znači da je svaki zaposleni prosečno dobio nešto više od 100.000 dinara na ime stimulacija za oktobar, novembar i decembar 2021. godine.

Stimulacije su isplaćivane tako što je primenjivan procenat stimulacije na ukupan mesečni fond sati, a na na vreme stvarno provedeno na radu što nije u skladu sa Zakonom o radu, navodi DRI.

Takođe, stimulacije su obračunate i isplaćene u iznosu većem za 61.000 dinara u odnosu na stimulaciju propisanu Zakonom.

Nepravilnosti i sa tenderima i sa izborom direktora

DRI u izveštaju navodi i nepravilnosti koje se odnose na sprovođenje četiri javne nabavke u toku 2020. i 2021. godine.

U ovim tenderima ukupne vrednosti 9,6 miliona dinara nije jasno na osnovu čega je određivana procenjena vrednost jer ne postoje dokazi o sprovedenom ispitivanju tržišta.

Naime, Naučno-tehnološki park nije dokazao da je procenjena vrednost zasnovana na sprovedenom istraživanju tržišta koje uključuju proveru cena, kvaliteta, perioda garancije održavanja, kao i provere da je procenjena vrednost validna u vreme pokretanja javne nabavke.

Tenderi u kojima je DRI uočio ove nepravilnosti se odnose na nabavke usluge osiguranja i usluge održavanja instalacija po zgradama.

Osim toga, ova institucija ukazuje i da još uvek nije izabran direktor NTP-a.

BONUS VIDEO TOP 5 sezonskih poslova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar