Darija Kisić Tepavčević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić rekla je danas da je od početka godine u Srbiji evidentirao više od 32.000 slučajeva zapošljavanja iz kategorija teže zapošljivih grupa, među kojima je više od 26.000 mladih.

Kisić je prisustvovala obeležavanju početka sprovođenja namenske kreditne linije koja ima za cilj pružanje podrške zapošljavanju i stručnom usavršavanju lica iz osetljivih društvenih grupa, a sprovode je Unikredit banka i Evropska investiciona banka, saopštili su iz resornog ministartva.

Ona je naglasila da su zapošljavanju teže zapošljivih grupa u Srbiji doprinele i mere aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi država.

Podsetila da je država za ovu godinu izdvojila 6,5 milijardi dinara za mere aktivne politike zapošljavanja, kao i da je do danas više od 11.000 nezaposlenih, od kojih je najveći broj iz kategorije teže zapošljivih, dobilo ovakvu vrstu podsticaja.

„Zapošljavanje i uključivanje teže zapošljivih lica na tržište rada jedan je od prioriteta resornog ministarstva“, poručila je ministarka Kisić.

Ocenila je da je naša zemlja pokazala da je ekonomski jaka i stabilna, da odoleva izazovima i da je, pored toga što je sačuvala radna mesta, uspela i da smanji stopu nezaposlenosti.

Kisić se osvrnula i na podršku koju država pruža mladima i njihovo uključivanje na tržištu rada.

„Posebno smo ponosni na prvi i drugi ciklus programa ‘Moja prva plata’, za koji smo dobili nedavno i međunarodno priznanje u Briselu. Hiljade mladih ljudi je ovim programom dobilo priliku da stekne svoja prva radna iskustvo, a veliki broj njih je ostao da radi kod istih poslodavaca i nakon isteka programa“, navela je ministarka.

Kisić je, govoreći o programu „Garancija za mlade“, ukazala da je Srbija u prvoj fazi implementacionog procesa, sa ciljem da se mladim osobama, u roku od četiri meseca, od završetka formalnog obrazovanja, omogući prilika da rade, usavršavaju se ili stiču različite druge veštine, koje će im pomoći da lakše uđu na tržište rada.

Ministarka je izrazila zahvalnost Unikredit banci i Evropskoj investicionoj banci na prepoznavanju značaja podrške zapošljavanja ranjivih društvenih grupa i pokretanju ove linije.

BONUS VIDEO Kisić: Primena socijalnih karata je počela od 1. marta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare