Ana Brnabić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) zatražili su danas, u otvorenom pismu, od premijerke Ane Brnabić da da konkretne odgovore o razlozima višenedeljne blokade te institucije, jer više od 20 dana javnost, a i zaposleni u RGZ i katastrima širom Srbije, ne mogu da shvate o čemu se radi.

Nesuvisla i nerazumljiva saopštenja koja dolaze iz RGZ, osim što ih ne prezentuju najodgovorniji rukovodioci, izgleda imaju za cilj dezinformisanje dela javnosti. Danas kad ističe tri nedelje od blokade RGZ više od dve trećine zaposlenih ne radi svoj posao. Kako se onda može konstatovati da je sve u najboljem redu u RGZ, pitaju tri sindikata.

Oni su ukazali da u danu kada je objavljeno da je RGZ počeo da radi nijedan službenik nije mogao da se uloguje na svoju radnu stanicu i obavi bilo koji od poslova, a to stanje je i danas u najvećem broju katastara.

Nakon toga dolaze informacije da su sve baze RGZ koje se tiču ličnih podataka građana bezbedne. Koje su to baze i šta sadrže? Kojeg su obima i kvaliteta bili zaštitni programi, kao i kvalitet softvera koji su pušteni u rad u RGZ? Je li neko kompetentan to proveravao i kontrolisao? Koji je kvalitet opreme koja je kupljena i puštena u rad u zavodu u vreme dok ste vi na čelu Vlade, pitaju Jedinstveni sindikat, ASNS i sindikat Nezavisnost.

Oni traže i odgovor ko je kriv za uočene i evidentne propuste, kao i za nepostupanje po podnetim prijavama za javašluk u RGZ poslednjih nekoliko godina.

Poslednja nelogičnost je najava uspostavljanja rada u punom kapacitetu, a istovremeno je upućen nalog zaposlenima da ne smeju da komuniciraju ni sa jednom strankom, kao ni sa trećim licima o stanju u katastru i RGZ. Očito je da se od zaposlenih očekuje da nešto prikriju, ali nije konkretno rečeno šta. Konkretno je predočeno da svako kršenje ovog naloga predstavlja povredu disipline i radnih obaveza službenika u RGZ, navode sindikati.

Bonus video: Koje su posledice što RGZ ne radi već četvrti dan zbog hakerskog napada?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar