Foto:Shutterstock

Vlada Srbije u tehničkom mandatu će upravo danas dodatno zadužiti državu emitovanjem novih obveznica u vrednosti od 370 miliona evra za pokrivanje budžetskog deficita i refinansiranje dospelih obaveza na osnovu javnog duga, izjavio je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

Borović je rekao da je nedavno doneta i Uredba o opštim uslovima za emisiju i prodaju državnih hartija od vrednosti gde se po prvi put predviđa prodaja državnih obveznica i direktnom pogodbom.

On je istakao kako će u ovom slučaju, verovatno biti aktiviran član 38 Uredbe o prodaji obveznica direktnom pogodbom sa kvalifikovanim investitorom.

„U tom članu se navodi da ‘izuzetno, Vlada može odlučiti da državne hartije proda direktnom prodajom…’. Dakle izuzetno i u retkim okolnostima. A retke okolnosti su nažalost situacija, da za srpskim hartijama od vrednosti više ne postoji gotovo nikakvo interesovanje, da svaka emisija doživi debakl, da se već oglašene prodaje nekoliko puta ‘reotvaraju’ sa sve većom kuponskom stopom i sve manjom prodajom obveznica. Taj problem neće rešiti njihova direktna prodaja, naprotiv. Kako su finansijske prošle direktne prodaje recimo Černog ili PKB, tako će proći prodaja obveznica“, rekao je Borović, a saopštila Narodna stranka.

On je naveo kako je veliki problem otplata javnog duga, a država emisijom obveznica ili kredita „neće uspeti da refinansira dospele obaveze i pokriće deficita“.

„Ili će cena refinansiranja imati teške posledice po javne finansije u vremenu pred nama. Zbog svega ovoga, nosioci ovog režima će morati da polože račun i odgovaraju zbog nekompetentnog, neodgovornog i koruptivnog ponašanja i direktnog ugrožavanja interesa države i građana“, poručio je Borović.

On je naveo kako je „glavna karakteristika režima od 2012. godine potpuna tajnost rada Vlade i nižih nivoa vlasti i sakrivanje od javnosti ključnih detalja zaključenih ugovora“.

„Bilo da se radi o prodaji državnih preduzeća, naučnih instituta, državne imovine ili o ugovaranju izgradnje infrastrukture, kupovini dobara ili korišćenju usluga. Direktna pogodba sa jednim učesnikom je postalo pravilo sa opravdanom sumnjom o velikoj šteti nanetoj državi u odnosu da su procesi bili otvoreni i javni“, izjavio je Borović.

BONUS VIDEO – Radosavljević: Javna preduzeća su tempirane bombe, samo je pitanje kada će da eksplodiraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare