Foto: Shutterstock

Rast vrednosti dolara u odnosu na evro i dinar od gotovo 20 odsto u poslednjih deset meseci uticao je na rast javnog duga Srbije denominiranog u dolarima. Imajući u vidu da dug koji vraćamo u dolarima iznosi oko 3,4 milijarde, ovo bi moglo da dovede do rasta javnog duga za oko 65 milijardi dinara (oko 580 miliona evra), ocenio je ekonomista Goran Radosavljević.

„Dug u dolarima iznosi oko 11 odsto ukupnog javnog duga i to u ovom trenutku ne donosi toliko visoki rizik. Međutim, zabrinjava činjenica da je u budžetu za 2022. godinu planirano oko 1,6 milijardi dolara garancija za nova zaduženja što bi, kad bude realizovano, značajno povećalo učešće duga u dolarima. Time bi se i sam valutni rizik značajno povećao“, ocenjuje Radosavljević.

Očekivana stagnacija rasta evrozone u narednom periodu, visoka inflacija, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, kao i veoma visok javni dug zemalja članica, samo su neki od faktora koji su doveli do pada vrednosti evra u odnosu na američki dolar, piše Nova ekonomija.

Ekonomija Evrope je snažno vezana za energente iz Rusije (ugalj, nafta, gas, nuklerano gorivo) te su sankcije dovele do rasta cena, otežanog uvoza i posledično pada privrednog rasta i opšteg rasta cena, kaže Radosavljević.

On podseća da je inflatorni pritisak naterao Evropsku centralnu banku (ECB) da prekine praksu jeftinog novca u evrozoni i da najavi povećanje referentnih stopa.

„Međutim, ECB počinje da pooštrava monetarnu politiku u uslovima kada je inflacija već dostigla 8,6 odsto u junu 2022. godine. Rast cene novca, u uslovima visokog javnog duga zemalja članica, doveo je do rizika nove dužničke krize. Sa druge strane, tražnja za dolarima je stabilna, a FED je mnogo ranije krenuo da interveniše na tržištu. Teško je reći kakvo će kretanje biti u narednim godinama, ali se očekuje dalji pad ili stagnacija evra u odnosu na dolar do kraja 2022. godine“, ocenjuje Radosavljević.

Ukupan javni dug Srbije na kraju maja ove godine iznosio je 30,7 milijardi evra, što je 52,3 odsto BDP-a, prema podacima Ministarstva finansija.

BONUS VIDEO Dejan Šoškić: Zlato je prirodni izbor, dolar i evro se štampaju u velikoj meri

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare