Foto:N1

Narodna stranka traži da Vlada i Ministarstvo prosvete nastavnicima isplate naknade u iznosu od 10 odsto plate za rad sa učenicima po individualnom obrazovnom planu u prethodne tri godine sa pripadajućom kamatom, izjavio je danas član Odbora te stranke za obrazovanje Boško Šindić.

„Tako bi se se izbegli troškovi sudskog postupka i diskriminacija nastavnika koji neće pokrenuti tužbu“, rekao je Šindić i dodao da je na osnovu presuda koje je doneo sud po tužbama pojedinih nastavnika, sada „apsolutno jasno“ da su nastavnici imali zakonsko pravo na naknadu u iznosu od 10 odsto na zaradu za rad sa učenicima po individualnom obrazovnom planu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šindić je dodao da broj tužbi nastavnika koji žele da svoje pravo ostvare preko suda raste velikom brzinom, a Vlada Srbije je pre nekoliko dana promenila uredbu o koeficijentima kojom je ukinula to pravo.

„Ukidanje prava, medjutim, ne može biti retroaktivno i ne ukida pravo na naknadu koje je ostvareno u prethodnom periodu“, rekao je Šindić.

On je istakao da će Narodna stranka, ako naknade ne budu isplaćene, insistirati na utvrdjivanju odgovornosti svih nosilaca državnih funkcija u tom slučaju, jer će to biti svesno kršenje zakona i svesna diskriminacija nastavnika.

Šindić je dodao da će nakon promene vlasti biti ispravljena nepravda prema nastavnicima.

„Pozivamo sve nastavnike koji žele besplatnu pravnu pomoć u ostvarivanju svojih prava da se jave Narodnoj kancelariji putem mejla narodnakancelarija.com“, rekao je Šindić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar