Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Povodom informacija koje su preneli pojedini mediji, a prema kojima će Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti građana i privrede, iz nadležnosti Udruženja banaka Srbije (UBS) preći u nadležnost Narodne banke Srbije (NBS), u NBS kažu da će javnost biti blagovremeno obaveštena ako i kada do realizacije ovakvog projekta dođe.

“ Ako i kada do realizacije ovakvog projekta – od kojeg bi značajnu korist u vidu sigurne, precizne i ažurne evidencije, mogli da imaju građani i privreda, ali i banke i svi drugi učesnici i korisnici finansijskog sistema u Srbiji – potencijalno bude došlo, javnost će biti blagovremeno obaveštena“, navodi se u odgovoru centralne banke na pitanje Tanjuga da li je tačno da će Kreditni biro preći u nadležnost NBS.

Mediji su preneli da se ovaj projekat priprema već nekoliko meseci i da Udruženje banaka Srbije više od 90 odsto svojih prihoda ostvaruje upravo od Kreditnog biroa.

Pročitajte još

Ovaj biro je osnovan 2004. godine a kako je precizirano na sajtu UBS registar je obaveza fizičkih i pravnih lica prema poveriocima i njihove urednosti u izmirivanju tih obaveza.

Njegove članice su sve banke u Srbiji, sve lizing kompanije, mobilni operateri, državni fondovi i agencije a u zbirnoj bazi podataka biroa se nalaze podaci za oko 5,5 miliona građana i više od 400.000 aktivnih ili ugašenih pravnih lica i preduzetnilka, odnosno svi registrovani subjekti koji imaju bar jednu uslugu kod banaka ili lizing kompanija.

Izveštaji Kreditnog biroa se mogu povući za pravna i fizička lica na šalterima banaka na čitavoj teritoriji naše zemlje, pri čemu pozitivni podaci podrazumevaju podatke o obavezama po osnovu kredita, lizing ugovora i drugih finansijskih obaveza dok se pod negativnim podacima podrazumevaju oni o neurednosti u izvršavanju obaveza.

BONUS VIDEO Da li i na koji način Narodna banka Srbije štiti građane od inflacije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar