Izveštaj iz kreditnog biroa jedan je od glavnih papira za dobijanje kredita. Ukoliko ste imali kašnjenja duža od 60 dana u otplati dugovanja, to će biti zabeleženo u kreditnom birou. A upravo takva informacija može biti problem za odobrenje pozajmice koja vam je potrebna. U takvom problemu našao se i naš sagovornik Milan V. Zabeleženo kašnjenje napravilo mu je pravi "pakao".

Čitalac portala Nova kaže da je za kašnjenje u isplatama rata kreditne kartice saznao tek nakon nekoliko godina kada je predao zahtev za stambeni kredit.

Imao je ukupno četiri zabeležena kašnjenja, za koja kaže da nije imao u vidu da je kasnio sa uplatama.

Naime, naš čitalac je imao dva dugovanja iz 2021. godine u iznosu od 2.840 dinara odnosno 3.584.  Za prvi iznos je kasnio 146 dana, a za drugi 177. Takođe,kako piše u izveštaju kreditnog biroa i naredne godine zabeležena su dugovanja od 500 i 6.722 dinara. Sa pokrivanje duga od 500 dinara kasnio je 70 dana.

Foto: Privatna arhiva

On za Novu priča da je zbog tog duga, ceo proces odobravanja stambenog kredita bio „povuci-potegni“.

„Sve druge uslove sam ispunjavao. Verujem da je banka imala interes da mi kredit odobri, ali to je stvarno dugo trajalo“, priča naš sagovornik.

Kaže da ga je njegov lični bankar uredno obavestio o problemu zabeleženog kašnjenja u Kreditnom birou, ali ipak nije očekivao da proces odobrenja toliko dugo traje.

„Banka je na kraju preuzela rizik i odobrila mi kredit ali sam na to odobrenje umesto očekivanih par nedelja, čekao više od mesec dana“, kaže Milan za Nova.rs

Foto:shutterstock

Koliko dugo se u Kreditnom birou čuvaju podaci iz prošlosti?

Bankar konsultant Vladimir Vasić kaže za Nova.rs da se u izveštajima Kreditnog biroa čak tri godine čuvaju svi podaci o fizičkim licima.

To znači da se čuvaju podaci o aktivnim uslugama, kao i o uslugama koje su otplaćene ili ugašene u prethodne tri godine.

PROČITAJTE JOŠ

„Kreditni biro postoji da bi banke imale uvid koliko je klijent odgovoran po pitanju izmirivanja svojih obaveza. Zato je uvek savet da se sa isplatom rata kredita ne kasni“, kaže Vasić, koji je nekadašnji generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Svako fizičko lice može za sopstvene potrebe da dobije Lični izveštaj, kako bi imali pregled podataka koji se o njima vode kod banaka i drugih pružalaca usluga, priča naš sagovornik.

Vasić kaže da se taj izveštaj može dobiti na sajtu Udruženja banaka Srbije, ali je moguće samo jednom godišnje. Fizičko lice i od banke može da traži uvid u izveštaj Kreditnog biroa, ali da se plaća naknada, između 200 i 300 dinara.

BONUS VIDEO Muke jedne penzionerke iz Kragujevca: Mala penzija + kredit + šteta od nevremena = ?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar