Foto: N1

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) procenjuje da u Srbiji godišnje i do 150 hiljada ljudi fizički odlazi na šaltere lokalnih poreskih administracija ili republičke Poreske uprave po uverenja o plaćenom porezu i zato predlaže stvaranje jedinstvenog informacionog sistema za izdavanje objedinjenog uverenja o plaćenim porezima.

„Manji su problem cene tih uverenja, koliko se radi o gubljenju vremena“, izjavila je FoNetu programski strateg NALED Jelena Bojović i ukazala da odlučivanje po predatom zahtevu za izdavanje uverenja o plaćenom porezu uglavnom traje osam dana.

„Pri tome, kada uverenje stigne, najčešće se dešava da se nađe neki dug“, naglasila je objasnila je ona i precizirala da se najvećem broju slučajeva radi o minornim iznosima zbog pogrešnog zaokruživanja sume ili uplate na pogrešan račun.

„Potom morate ponovo da tražite uverenje o plaćenom porezu, koje je potrebno kako biste ostvarili brojna prava, kao što je, recimo, ‘mirovanje’ radnje, pravo na dečiji dodatak ili upis deteta u vrtić“, predočila je Bojović.

Predlog NALED, koji je deo i aktuelne „Sive knjige“ sa 100 ključnih preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za otklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji , jeste da se napravi jedinstveni informacioni sistem, odnosno portal na kojem bi se podnosio zahtev.

Dalje predlažu da se na tom istom, jedinstvenom mestu omogući dobijanje uverenja bez obzira da li se radi o lokalnoj ili republičkoj poreskoj administraciji, kao i izmirivanje poreske obaveze.

„Dakle, da sve uradite na jednom mestu i da za 10 minuta dobijete uverenje“, istakla je Bojović.

Dodala je da je taj predlog već polako počeo da se realizuje, zahvaljujući vladinoj Kancelariji za IT i eUpravu, koja je napravila softver za lokalne poreske administracije i trenutno ga koristi 37 opština.

Prema njenim rečima, „najviše koristi od rešenja kakvo predlažemo, imalo bi oko 200.000 preduzetnika, koliko ih posluje u Srbiji, a čini nam se da bi značajnu korist imala i država“.

„Bilo da se radi o lokalnim poreskim administracijama ili republičkoj Poreskoj upravi. Ne bi imali toliki pritisak na šalterima, i efikasnije bi se sprovodio poreski postupak“, procenila je Bojović.

Put do realizacije preporuke, koju je NALED u „Sivoj knjizi“ nazvao „omogućiti izdavanje objedinjenog uverenja o plaćenim porezima“, ima tri etape.

„Prva stvar koju je potrebno uraditi je nastaviti ono što je Kancelarija za IT i eUpravu već počela sa portalom lokalnih poreskih administracija. U to je uključeno 37 opština, potrebno je da sve budu na tom portalu, pa bi onda imali centralizovani sistem“, objasnila je Bojović.

Drugi deo posla, prema njenim rečima, jeste da republička Poreska uprava čitav svoj sistem izdavanja uverenja o poreskom dugu, odnosno plaćenom porezu, učini elektronskim.

„Kada ta dva elektronska sistema u potpunosti zažive, onda je moguća integracija, da na portalu eUprave jednim logovanjem pristupite sistemu i podnesete zahtev, a potom i da, bez obzira na to u koliko se baza vrši uvid, dobijete jedinstveno rešenje“, zaključila je Bojović.

BONUS VIDEO – Vučić preti Zvezdi i Partizanu stečajem

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar