Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Od juče su na snazi veće akcize na naftne derivate, a šta će to značiti kada budemo sipali gorivo na pumpama? Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović za RTS kaže da su veleprodajne cene nešto više, a da su cene u maloprodaji u skladu sa Uredbom Vlade do sledećeg petka. Ističe da je za tržište vrlo bitno da stabilnost snabdevanja ne bude ugrožena limitiranjem marže.

Cena sirove nafte od septembra raste i u protekle dve sedmice je barel iznosio oko 95 dolara, što je najviši nivo od početka godine.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija, kaže da u Srbiji, kao i u regionu dizela ima dovoljno, ali da smo manje otporni na poremećaje.

Tomislav Micović Foto: Nova S

„Ukoliko dođe do nekog poremećaja, te rezerve su vrlo limitirane i teško možemo očekivati da bilo ko može tako brzo i lako da nadoknadi nedostajući dizel. Tako da su važne nacionalne zalihe, koje mogu da pomognu u takvim situacijama da se premosti. Zasad nema poremećaja i poremećaji se svakako ne mogu najavljivati“, rekao je Mićović za RTS.

Napomenuo je da je država po raznim osnovama povećala zalihe – imamo obavezne rezerve derivata nafte, imamo Republičku direkciju za robne rezerve, imamo operativne rezerve naftnih kompanija, a one su na višem nivou nego što su ranije bile.

Međutim, kako kaže, zalihe nikada nisu dovoljne, a s druge strane, ako preterate u formiranju zaliha, onda je to malo preskupo, pa navodi da treba naći pravi balans.

„Međunarodna agencija za energetiku je zapravo posle tri kvartala konstatovala da će 2023. zaista biti znatno veća potražnja za naftom i ukupna potrošnja će biti na rekordnih skoro 102 miliona barela na dan. I to niko nije očekivao da će se desiti 2023. godina, ali evo, ostvaruje se“, rekao je on.

Benzinska stanica Foto:EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Kako je istakao, neki izvori kažu da će OPEK nastaviti i iduće godine da smanjuje proizvodnju.

„Oni će se truditi da održe cenu, ja mislim na ovom nivou, upravo sad je 92-93 dolara po barelu, jer ukoliko cena bude preko 100 dolara po barelu, to će znatno uticati na potrošnju. To ne ide nikome u prilog. Nije samo ponuda nafte nestabilna, nego i potražnja vrlo fluktuira“, zaključio je Mićović.

BONUS VIDEO: Poskupljenje gasa diže cenu centralnog grejanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar