Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs/Reuters/TANJUG/AP/Profimedia

Nakon početka rata u Ukrajini, ubrzo su počele i glavobolje za srpske voćare kojima je sada teže da izvoze robu u Rusiju. Transport je poskupeo, postali su manje konkurentni, a sve češće se mogu čuti ideje da je treba tražiti nova tržištu u vidu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Saudijske Arabije ili Dalekog Istoka. Mnogi od proizvođača su očajni, tvrde da im voće propada na lagerima.

Srpski voćari predstavljaju za sada glavnu kolateralnu štetu zbog rata u Ukrajini, barem kada je reč o tržištu u Srbiji. Nakon otpočinjanja agresije Rusije na Ukrajinu, poremetio se lanac snabdevanja, inflacija je krenula da raste, a prvi na udaru u Srbiji bili su proizvođači voća.

Prostor koji tradicionalno daje puno plodova jeste Zapadna Srbija, odakle je poslednjih godina plasirana najveća količina voća. Čak 80 odsto jabuke završavalo je na tržištu Rusije. Izvoz još uvek nije stao. ali zbog rata u Ukrajini sada ide daljim putem, preko Poljske, što naše voće čini manje konkurentnim.

„Srpski proizvođači su sa više od 80 odsto upućeni na tržište Rusije. Tako da sve ovo što se dešava, odnosno zaobilazni putevi koji poskupljuju, dovode do problema. Poljacima nije u interesu da dozvoljavaju transport i vidimo da svi uvode sankcije za Rusiju, i sve se to usložnjava. Poprilično komplikovana i nezvesna situacija”, objasnio je nedavno za Nova.rs dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Privrednici iz ovog kraja kažu da će im jabuke istruliti na lageru, te da već dva meseca ne šalju robu u Rusiju.

Pored otežanog transporta, koji je poskupeo samu cenu prebacivanja robe na inostrano tržište, naši privrednici imaju i problem „prekora“ trećih zemalja zbog naše saradnje sa Rusijom.

U Arilju 40 odsto voćara odustalo od proizvodnje 

Nada Jakovljević iz Arilja i njen suprug, oboje ekonomisti, pre 20 godina su se upustili u voćarsku proizvodnju. Na tri hektara proizvode jabuke ali u poslednje tri godine jedva sastavljaju kraj s krajem.

„Država nas nikada i nije štitila, ali poslednjih godina pogotovo. Svoje voćnjake je povadilo 40 odsto voćara a deo njih razmišlja šta dalje, da li da pređe na industrijsku proizvodnju, koja takođe zahteva ulaganja a cena je nikakva“, rekla je Nada za Nova.rs.

Ona je podvukla da je inače teška situacija dodatno pogoršana ratom u Ukrajini, koji će samo otežati proizvodnju.

Privredna komora Srbije (PKS): Razmatra se uvoz u UAE, Indiju, Maroko…

Zbog rata u Ukrajini voćari iz Srbije koji su tu robu najvećim delom plasirali na rusko i tržište EU su u velikom problemu, pa je jedan od predloga da se razmatra izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) Saudijsku Arabiju, Maroko, Egipat i Indiju, poručio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

„Zbog krize u Ukrajini naši proizvođači, jabuka, jagoda, višanja, trešanja, koje su najvećim delom plasirane u EU i na rusko tržište, u velikom su problemu zbog neizvesnosti i nepredvidivosti poslovanja“, rekao je Vesović, a saopštila je PKS.

Bonus video: Anketa na kragujevačkoj pijaci 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar