Foto: Shutterstock/Promo/Neimar Kruševac

Da li ću dobiti dozvolu za izgradnju, mogu li da uzmem kredit od banke, koliko će me koštati izgradnja zidane a koliko montažne kuće - to su sve nedoumice sa kojima se susreće neko ko pokušava da se odluči između dva potpuno drugačija pristupa gradnji. Evo, zato, odgovora na ta ključna pitanja.

Pročitajte još:

Dok Šveđani ili Francuzi radije žive u montažnim kućama, Srbi za stanovanje biraju zidane objekte.

Poznavaoci prilika na tom tržištu upozoravaju da razlog ne leži samo o drugačijoj tradiciji stanovanja i dubini džepa, već da na takav izbor utiče i činjenica da u našoj zemlji nisu precizno definisani standardi za izgradnju montažnih kuća.

Zato domaći proizvođači takvih objekata, poput „Neimara“ iz Kruševca imaju više klijenata iz inostranstva nego na domaćem tržištu.

„Najviše smo prisutni u Francuskoj i Švedskoj, pa smo u skladu sa tim razvili i sistem gradnje i tehnologiju proizvodnje montažnih kuća“, kaže za Nova.rs direktor „Neimara“ iz Kruševca Marko Nikolić.

montažne kuće neimar
Foto: Promo/Neimar Kruševac

“ Standardi EU zemalja se u velikoj meri razlikuju u odnosu na naše standarde, tačnije mi i nemamo precizno definisane standarde koji propisuju pravila o izgradnji modernih drvenih kuća.

Verovatno je to jedan od razloga zbog čega se kupci  u EU više odlučuju za montažne kuće, dok naši kupci više veruju tradicionalnoj gradnji, odnosno zidanim objektima“, odgovara Nikolić na prvo pitanje – zašto ovde ljudi radije „zidaju“ nego što „montiraju“ svoj budući dom.

Koje vrste montažnih kuća postoje?

Najzastupljenije su „drvene“ odnosno napravljene od drvenih ramova sa punjenjem i „betonske“, koje se grade od prefabrikovanih betonskih elemenata. Oni koji žele manju montažnu kuću – vikendicu ili stambeni objekat – obično se odluče za drvo kao materijal, dok se veći montažni objekti grade od betonskih prefabrikovanih elemenata, piše specijalizovani portal Gradnja.rs.

Gde sme da se gradi montažna kuća?

U najkraćem, svuda gde može da se podigne zidana kuća, može i montažna, a isto važi i za dobijanje svih neophodnih dozvola – procedura je potpuno ista, a propisuje je Zakon o planiranju i izgradnji.

Potreban je dokaz o pravu svojine na parceli i idejno rešenje budućeg objekta, kako bi bila izdata lokacijska dozvola, a kasnije i građevinska dozvola.

Pročitajte još:

Da li je skuplji kvadrat zidane ili montažne kuće?

Kada je reč o montažnim kućama, Marko Nikolić savetuje da se povede računa o tome za koju fazu izgradnje se daje cena i šta je u tu cenu uračunato.

„Da li je to ‘siva faza’ ili se radi o kompletnoj kuci po sistemu ‘ključ u ruke’? Ako pričamo o ‘sivoj fazi’ cene na našem tržistu se kreću od 200 evra do 400 evra po kvadratu . Ako se radi o fazi ‘ključ u ruke’, cene idu od 300 evra do 800 evra po kvadratu, a mogu biti i više kada je reč o energetski efikasnim montažnim kućama“, kaže Nikolić.

Prema njegom rečima, treba računati da su cene zidanih kuća manje – više fiksne, i da se kreću između 400 i 500 evra po kvadratu ukoliko se koriste standardni materijali.

Foto: Shutterstock

„Montažne kuće su  u ‘najnižem’ kvalitetu jeftinije od zidanih, dok su sa druge strane, one ‘premijum’ kvaliteta skuplje od zidanih kuća“, objašnjava Nikolić.

Stambeni kredit za kupovinu ili izgradnju montažne kuće?

Ukoliko imate dokaz o vlasništvu nad parcelom, građevinsku dozvolu i možete da stavite hipoteku na neki drugi objekat, većina domaćih banaka razmotriće vaš zahtev za stambeni kredit radi izgradnje montažne kuće, ali se ponude ipak razlikuju od banke do banke.

Kako za Nova.rs kažu u Erste banci, pored toga što je potrebno da klijenti budu državljani Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji, uslovi za podnošenje zahteva za stambeni kredit u Erste Banci podrazumevaju da su zaposleni na neodređeno vreme, minimum šest meseci kod poslednjeg poslodavca, ili imaju status penzionera.

Foto:Shutterstock

„Maksimalni iznos koji je moguće dobiti za izgradnju montažne kuće je 90.000 evra, uz maksimalni rok otplate 360 meseci, dok je za izgradnju kuće od čvrstog materijala maksimalni iznos kredita 800.000 evra. Pored osiguranja imovine, drugo osiguranje nije potrebno.

Fiksna kamatna stopa kreće se od 2,99% (EKS od 3,83%) za period otplate koji traje 60 meseci. Moguće je ugovoriti fiksnu kamatnu stopu i za period otplate do 20 godina, za koji bi iznosila 3,89% (EKS 4,34%)“, kažu u Erste banci.

Da bi ova banka odobrila kredit za izgradnju kuće, potrebno je da klijent poseduje plac na kojem će izgraditi nekretninu, uz pribavljene sve neophodne dozvole za gradnju od nadležnih institucija.

„Svi ostali uslovi dobijanja stambenog kredita i za montažnu kuću i izgradnju kuće od čvrstog materijala su identični, s tim što se pri podizanju kredita za izgradnju montažne kuće hipoteka može uspostaviti na njenu buduću vrednost, imajući u vidu da njena izgradnja najčešće traje kraće od izgradnje kuće od čvrstog materijala“, kažu za Nova.rs u Erste banci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar