Foto:Shutterstock

Na program "Moja prva plata" ove godine je konkurisalo 12.966 mladih, a svoja radna mesta oglasilo 8.699 poslodavaca.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je navela da je program „Moja prva plata“ dao izuzetne rezultate, da je obilazeći preduzeća gde su mladi stekli prva radna iskustva videla koliko su oni posvećeni i odgovorni, što je rezultiralo time da nakon prvog ciklusa programa gotovo polovina mladih zasnuje radni odnos i ostane u tim preduzećima.

„Mladi predstavljaju okosnicu i snagu svakog društva i zbog toga su njihovo zapošljavanje i procesi u okviru efikasne tranzicije iz sveta obrazovanja u svet rada od ogromnog značaja. U tom smislu je napravljen čitav niz reformi u prethodnom vremenskom periodu kako bi naši mladi ostali u svojoj zemlji, zasnovali porodice i privređivali, da svi zajedno gradimo još jaču i napredniju Srbiju“, istakla je Kisić Tepavčević.

Kako se navodi u saopštenju, Kisić Tepavčević je podsetila da je Vlada Srbije ove godine na predlog ovog ministarstva usvojila Strategiju zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, sa pratećim Akcionim planom, kao i da je sproveden čitav niz konkretnih programa i mera usmerenih na podršku mladima u zapošljavanju. Mladi su tom strategijom definisani kao prioritetna grupa kada su u pitanju mere aktivne politike zapošljavanja, a program „Moja prva plata“ se realizuje drugu godinu za redom.

Ministarka Kisić Tepavčević je navela i da Srbija kontinuirano prati novine koje se u pogledu politike zapošljavanja mladih primenjuju u zemljama EU, među kojima je najznačajniji program „Garancija za mlade“.

„Ovaj program je primer intervencije u okviru koje se mladima koji su neaktivni i nezaposleni pristupa kroz saradnju različitih sektora i socijalnih partnera, uključujući i organizacije civilnog društva, a u cilju dugoročno održive integracije na tržište rada“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je rekla da je Srbija potvrdila Deklaraciju Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada, čime je prihvatila da će raditi na postepenom uvođenju „Garancije za mlade“, opredeliti ljudske resurse i finansijska sredstva, formirati multiresorne radne grupe i izraditi Plan implementacije ovog programa do juna 2022. godine.

Program „Garancija za mlade“ podrazumeva da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili dodatnu obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Bonus video – Anketa sa Šapčanima povodom otkaza u fabrici Jazaki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar