Kompanija “Delta Real Estate”, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, ispod svake cene kupila je građevinsko preduzeće “Rad” u stečaju, a time je postala i novi vlasnik poslovnog prostora od skoro 30.000 kvadrata na Novom Beogradu. U neposrednoj blizini je i sedište “Delte”, zatim hotel “Kraun plaza” koji je takođe u vlasništvu Miškovića, ali i Sava centar koji je isti biznismen kupio od grada Beograda. Posle više suđenja, koja su se održavala čak i u Vašingtonu, i činjenice da je na hapšenju vlasnika “Delte” Aleksandar Vučić vrtoglavo podigao svoj rejting, sada deluje da su čuveni biznismen i vlast sklopili primirje.

Građevinsko preduzeće “Rad” više nije u vlasništvu Vlade Srbije. Nekadašnjeg giganta koji je u stečaju kupila je kompanija u vlasništvu Miroslava Miškovića i to po početnoj ceni od 954,29 miliona dinara ili za oko 8,1 milion evra. Za taj novac “Delta” je dobila poslovni prostor površine 27.340 kvadrata u Ulici Milentija Popovića u Bloku 20 na Novom Beograda, sedam lokala širom Beograda, kao i više stanova u Beogradu, Boru, Pančevu, a jedan i u Skoplju.

Napušteni objekti, napuštene zgrade
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Imajući u vidu vrednost kvadrata poslovnog prostora u Ulici Milentija Popovića, koji se vodi kao ekstra zona poslovanja, moglo bi se zaključiti da nova Miškovićeva imovina vredi bar 10 puta više nego što je plaćena. Naime, taj objekat u bloku 20 vredi oko 80 miliona evra, ako se uzme u obzir da je prosečna cena kvadrata poslovnog prostora, navedena u Službenom listu grada Beograda, u toj zoni veća od 343.000 dinara.

Upravo u tom delu grada nalazi se i sedište kompanije “Delta”, a tu je i hotel “Kraun plaza”, nekadašnji Interkontinental koji je Mišković kupio još pre 15 godina.

U neporednoj blizini je i Sava centar, koji je pre tri godine, takođe na javnom nadmetanju, kupio po početnoj ceni 17,5 miliona evra. Na prvom javnom nadmetanju cena je bila za 10 miliona evra veća, ali se niko nije prijavio.

Ipak, treba napomenuti da je jedan od uslova bilo ulaganje od najmanje 50 miliona evra za pet godina i da objekat ne menja namenu.

Pik na nove nekretnine

Imajući u vidu “desant” Delte na ovaj deo Novog Beograda, ne bi bilo iznenađenje da ova kompanija kupi još neke slobodne nekretnine u ovom delu gradu. Konkretno, sada je na prodaju i poslovno energetski kompleks EPS-a, koji se nalazi tik uz objekat čiji je novi vlasnik Miroslav Mišković. Odluka o prodaji tog objekta Elektroprivrede doneta je na sednici Vlade 7. decembra, a drugi detalji, uključujući i prodajnu cenu, nisu objavljeni.

Napušteni objekti, napuštene zgrade
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, na drugom kraju Ulice Milentnije Popović ostala je slobodna jedna parcela, a njenu prodaju oglasila je Republička direkcija za imovinu. To zemljište ima površinu 7.485 kvadrata, a prodaje se po ceni od 441.106.020 dinara ili za oko 3,7 miliona evra.

Inače, već je najavljeno da će početkom sledeće godine krenuti gradnja poslovnih kula i hotela u Bloku 20, a u Bulevaru despota Stefana počelo je uklanjanje napuštene fabrike Sutjeska. Na tom prostoru trebalo bi da nikne novi kompleks.

Suđenje u Vašingtonu i druga suđenja

Za Miroslava Miškovića poslednjih 11 godina u Srbiji moglo je da ostavi gorak ukus. Uhapšen je 2012. godine sa promenom vlasti, a u pritvoru je proveo osam meseci. Da bi se branio sa slobode morao je da položi jemstvo od 12 miliona evra i to je bilo najviše jemstvo u istoriji srpskog pravosuđa.

Sudilo mu se zbog optužbe da je pomogao sinu Marku da utaji porez, ali je oslobođen. Pravosnažno je oslobođen i optužbi za zloupotrebe u putarskim preduzećima.

Paralelno sa ovim suđenjima, Miškovići su vodili postupak pred međunarodnim institucijama.

Miroslav Miskovic Delta Holding Sava Centar
Miroslav Mišković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Taj postupak je formalno pokrenula firma “Mera invest” koja je u vlasništvu Marka Miškovića. Ona je pokrenula spor pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova Svetske banke, a kako je Nova.rs objavila po prvostepenoj presudi država Srbija bila je dužna da isplati Miškovićima 30 miliona evra.

Međutim, država Srbija se žalila i proces je okončan, ali nije poznata konačna presuda. U Državnom pravobranilaštvu za Nova.rs su rekli da su predmeti koji se vode pred arbitražnim sudovima označeni stepenom tajnošću “poverljivo”.

BONUS VIDEO Požar u napuštenoj fabrici u Ulici despota Stefana iz decembra 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare