Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Do 29. oktobra pet turističkih agencija dobilo je polise osiguranja, a u toku je izdavanje dodatnih 25 polisa, kažu za Nova.rs u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

„S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, osiguravajuće kuće će ubuduće na osnovu bilansa poslovanja i procene rizika za svaku pojedinačnu agenciju, nastaviti proces izdavanja polisa, ali je to sada isključivo stvar poslovnog odnosa između osiguravača i organizatora putovanja“, ističu u Ministarstvu.

Oko 400 turističkih agencija – organizatora putovanja mora da ima polisu osiguranja ili bankarsku garanciju da bi moglo da zadrži licencu za rad.

Kada su se osiguravajuće kuće, tokom epidemije koronavirusa, povukle iz osiguranja agencija, usledio je neizvestan period pregovora, promena pravilnika kojim se olakšava pristup bankarskim garancijama, što je kao rezultat imalo „povratak“ tri osiguravača u poslove sa turističkim agencijama.

„Nakon niza konstruktivnih razgovora, osiguravajuće kuće ‘Triglav osiguranje’, ‘Globos’ i ‘Dunav osiguranje’ su, uprkos riziku zbog pandemije kovida 19, izrazile spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama, u cilju obezbeđivanja uslova za njihovo normalno poslovanje. Postoje nagoveštaji da će se i druge osiguravajuće kuće uključiti u ovaj posao“, navode u resornom ministarstvu.

Kako podsećaju, na snagu je stupio i novi Pravilnik o garancijama putovanja čime je preciziran postupak izdavanja bankarske garancije kao alternativnog načina obezbeđivanja garancija putovanja.

„Agencijama je na ovaj način omogućeno da biraju za sebe povoljniji način obezbeđivanja uslova za dobijanje licence za neometano poslovanje. Takođe, treba naglasiti da je sistem garancije putovanja prema Zakonu o turizmu u potpunosti usklađen sa EU Direktivom za paket aranžmane i Zakonom o zaštiti potrošača, odnosno da se na taj način štite putnici“, ukazuju u ministarstvu.

Pandemija koronavirusa izazvala je ogromne gubitke u turističkom sektoru širom sveta.

„Prema podacima Svetske turističke organizacije, u prvih osam meseci 2020. godine je zabeležen pad međunarodnih dolazaka za 70 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, a gubitak u prihodima od turizma na globalnom nivou se procenjuje na oko 730 milijardi američkih dolara“, podsećaju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare