Foto: Privatna arhiva

Trogodišnji plan poslovanja "Elektroprivrede Srbije" trebalo bi da bude usvojen na vanrednoj sednici Nadzornog odbora EPS i to što pre, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike. Podsetimo, upravo je neusvajanje Trogodišnjeg plana poslovanja ovog preduzeća, kojim je predviđeno i uvećanja zarada zaposlenih , osnovni razlog za moguć štrajk radnika EPS-a, koji je najavio Sindikat radnika tog preduzeća.

Kako se navodi, Ministarstvo i Vlada zalažu se za „pravednu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije“.

„To su strateške odluke koje se ne donose preko noći“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je plan revidiran više puta, upravo zbog zadovoljenja strateških kriterijuma.

PROČITAJTE JOŠ

Cilj resornog ministarstva je, navode, da obezbedi stabilno snabdevanje električnom energijom narednih zima, kao kao i stabilnu proizvodnju, kako bismo što manje zavisili od cena na tržištu, pogotovo u okolnostima neizvesne i teške geopolitičke situacije.

Podsećaju i da je  Vlada je već usvojila odluku o povećanju zarada zaposlenih u javnom sektoru i da „uvažavaju radnike bez kojih ni proizvodnja, ali ni tranzicija nisu mogući“.

Inače, na sednici Glavnog odbora Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije, održanoj 9. marta, najavljen je štrajk radnika JP EPS. Na istoj sednici je doneta odluka da Izvršni odbor obavlja funkciju Štrajkačkog odbora Sindikata radnika EPS-a koji će redosled štrajkačkih aktivnosti doneti na sastanku zakazanom za utorak, 14. mart.

Osnovni razlog za donošenje ovakve odluke jeste neusvajanje Trogodišnjeg programa poslovanja JP EPS kojim je, između ostalog, predviđeno uvećanje zarada zaposlenima u ovom preduzeću. Ostale zahteve odbor će formulisati na sastanku.

BONUS VIDEO Tepić obelodanila ko je preuzeo slučaj EPS od smenjenih tužiteljki

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar