Dubravka Đedović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pred Srbijom je period intenzivnog ulaganja od nekoliko milijardi evra u energetski sektor s obzirom da se nalazimo u procesu energetske tranzicije, kojom ćemo menjati naš energetski miks, vodeći računa da obezbedimo sigurnost snabdevanja, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona se u Beogradu sastala sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj (Saudi Fund for Development), sa kojima je razgovarala o dugoročnim strategijama u oblasti rudarstva i energetike.

Đedović je rekla da je u planu Srbije za narednih pet godina niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od nekoliko milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Reč je, pre svega, o ulaganjima u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više održivih izvora energije na mreži“, kazala je Đedović.

PROČITAJTE JOŠ

Ministarka je istakla da je u toku je izrada strateških dokumenata, Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i nove Strategije razvoja energetike, koji će utvrditi naše dugoročne ciljeve i prioritete kako bi smanjili negativne uticaje energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Saudijski fond za razvoj je vladina agencija Saudijske Arabije, osnovana 1974. godine, koja od tada finansira projekte iz oblasti transporta, energetike, poljoprivrede, vodosnabdevanja i zdravstvene zaštite.

BONUS VIDEO Kako stojimo s energetikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar