Strujomer Foto:Shutterstock

U prvih 100 dana Vlade broj kupaca-proizvođača povećan je za 90 odsto i sada ih ima skoro 900, od kojih su više od 700 domaćinstva, a ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koje su postavili je 11 MW, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

„Kroz nove izmene zakona radimo na tome da unapredimo položaj kupaca-proizvođača tako da podstaknemo građane da sami proizvode zelenu električnu energiju“, rekla je Đedović, a saopštilo resorno ministarstvo.

Ministarka je podsetila da su do sada realizovana tri javna poziva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova i obezbeđene subvencije za oko 20.000 domaćinstava.

Za naredni period, obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 70 miliona evra, a javni poziv će biti raspisan u drugoj polovini 2023. godine.

Očekuje se da će sa raspoloživim sredstvima moći da se obezbede subvencije za više od 50.000 domaćinstava u Srbiji, rekla je Đedović.

„Takođe, za naredne javne pozive razmatraju se mogućnosti i mehanizmi da se sa većim iznosom subvencija podrže socijalno ugrožene kategorije stanovništva“, istakla je ministarka.

***

BONUS VIDEO – Poskupela struja, gas, komunalije, hoće li poskupeti hleb i peciva?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare