Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o elektronskim komunikacijama i Predlog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je da Predlog zakona o elektronskim komunikacijama podrazumeva unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, podstiče investicije, dalji razvoj, dodatno unapređuje zaštitu krajnjih korisnika, odnosno građana i u skladu je sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacijama (KOD).

Neke od novina koje donosi ovaj zakon su obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku, omogućavanje uslova operatorima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu, a sve u cilju pružanja još kvalitetnije i raznovrsnije usluge krajnjim korisnicima.

„Takođe, to će uticati i na povećanje dostupnosti usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i televizije u manjim mestima i selima“, navelo je resorno ministarstvo.

Predlog zakona predviđa i obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, što će, kako je ocenjeno, podići sigurnost građana, koji će takođe imati mogućnost da ovu registraciju obave i onlajn na krajnje jednostavan način i izbegnu čekanje u redovima.

Rad na ovim zakonskim rešenjima uključio je predstavnike više od 20 državnih organa, kao i predstavnike Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), NALED, Savet stranih investitora, Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji, kao i stručnjake iz privrede.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i Predlog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu kojim se, kako je ocenjeno, uređuje unapređenje i sprovođenje bezbednosti i zdravlja na radu lica koja se zateknu u radnoj sredini, a radi sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

„Razlog za donošenje novih zakonskih rešenja ogledao se i u neophodnosti da se uvedu novi instituti u režim zaštite zaposlenih koji se prevashodno odnose na obezbeđivanje veće zaštite zdravlja i proširivanje kruga lica koja uživaju tu zaštitu. Ovaj zakon primenjivaće se kako u privatnom tako i u javnom sektoru i to u svim delatnostima, a poseban akcenat stavljen je na sprovođenje postupka procene rizika i donošenje akta o toj proceni, praćenje zdravstvenog stanja zaposlenih i konsultovanje, informisanje i saradnja sa zaposlenima“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

***

BONUS VIDEO – Da li plaćamo najskuplju mobilnu telefoniju u regionu? – gosti Dejan Gavrilović i Miloš Stojković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar