Siniša Mali Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Naše javne finansije su potpuno stabilne, na računu budžeta imamo 301,1 milijardu dinara u gotovini, potpuno smo likvidni, nemamo nikakav problem sa izvršenjem svojih obaveza, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, obrazlažući u Skupštini Srbije predlog rebalansa budžeta za ovu godinu.

“Ukupni prihodi i primanja koji su predviđeni rebalansom iznose 1.709,5 milijardi dinara, to je ukupno za celu godinu 192,7 milijardi dinara, odnosno 12,7 odsto više nego što smo planirali”, rekao je Mali.

On je naveo pet najvažnijih razloga zbog kojih je Vlada odlučila da predloži rebalans budžeta, a prvi je to što „prihodi u budžetu mnogo bolje stoje od planiranih“ i istakao da je za 10 meseci ove godine ostvareno 180 milijardi dinara više od planiranih prihoda.

Drugi razlog je energetska kriza, rast troškova struje i gasa i dodao da Vlada želi da obezbedi dodatni novac za nabavku energenata da bi privreda i građani imali struju i gas.

PROČITAJTE JOŠ

Mali je naveo da je treći razlog za rebalans pomoć mladima od 16 do 29 godina kojima će biti isplaćeno 5.000 dinara, a četvrti razlog je povećanje penzija od 1. novembra za devet odsto.

“Peti razlog za rebalans je podrška socijalno ugroženim, merama nataliteta koje smo definisali u smislu prvorođenog, drugorođenog, trećerođenog deteta”, objasnio je Mali.

BONUS VIDEO Milijarda dolara, „poklon“ iz pustinje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare