Foto: promo

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) pozdravila je danas potpisivanje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji u Vašingtonu, uz ocenu da takvi sporazumi daju snažan impuls ekonomskom razvoju, jer predstavljaju osnov za brži protok ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Srbija ima značajan izvozni potencijal, naročito u regionalnim okvirima, pa je dosledno sprovođenje ovakvih sporazuma, šansa za rast privrede i tešnje ekonomsko regionalno povezivanje, izjavio je predsednik Amcham u Srbiji Zoran Petrović, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Srbija i Kosovo su juče u Vašingtonu potpisali sporazum čiji se jedan deo odnosi na ekonomski napredak regiona. Dogovoreno je da se završi projekat izgradnje autoputa od Niša do Prištine u vrednosti od 1,1 milijardu evra, za šta je američka vlada preuzela obavezu finansiranja tog projekta.

Takođe, dogovoren je i završetak izgradnje i rekonstrukcije železničke pruge od Niša do Prištine u vrednosti od milijardu evra, za koji je, isto tako, američka vlada preuzela na sebe obavezu da će obezebditi finansiranje, kao i otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare