Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Bojim se da će domaća mikro i mala preduzeća osetiti najteže posledice pandemije, jer su preduzetnici i najmanje firme često na kraju isplatnih redova, dok će se kompanije srednje veličine, ako već nisu ugovorile poslove ili izašle na strana tržišta, u najmanju ruku suočiti sa značajnim smanjenjem obima poslovanja, kaže za "Biznis i finansije" Dušan Perović, predsednik kompanije Termovent Komerc, koja je radila na uspostavljanju najveće kovid-laboratorije u Evropi.

„Nažalost, retko koja domaća firma je i inače pripremljena da se suoči sa krizom bilo kakve vrste, a kamoli sa nezapamćenom globalnom pandemijom“, rekao je Dušan Perović, u intervjuu za „Biznis i finansije“.

On podseća da njegova kompanija posluje u farmaceutskoj industriji, verovatno jedinom globalnom sektoru koji ne samo da nije osetio posledice pandemije, već ima više posla nego ikada, a i inače spada u velike investitore i pouzdane partnere.

„Bojim se da će domaća mikro i mala preduzeća osetiti najteže posledice pandemije, jer su preduzetnici i najmanje firme često na kraju lanaca plaćanja, što znači da će biti primorani da čekaju da se ‘veći’ namire. Ako su se zadužili – teško će vraćati kredite, pošto su redovni prihodi iz poslovanja ili smanjeni ili nestali. Ukratko, očekujem da će se masovno zatvarati, pošto mnogi među njima ne mogu da prežive ovo što se dešava“, predviđa Perović.

S druge strane, za firme srednje veličine očekuje „selektivne“ probleme iz nekoliko razloga, a kao primer navodi upravo one iz sopstvene branše, koje se bave klimatizacijom. Što se njih tiče, veruje da je ključni problem u tome što u Srbiji jednostavno nema dovoljno investicija koje bi mogle da uposle relativno veliku operativu.

„Država je uložila u dve kovid bolnice, u Beogradu i Kruševcu, investira u putnu infrastrukturu i to je za sada to. Nema dovoljno posla na domaćem tržištu, a niska kupovna moć građana i opšta nesigurnost oko pandemije ukazuju i na to da su iscrpljene mogućnosti i za ulaganja u šoping molove, hotele i slične projekte“, procenjuje Perović, uz opasku da je situacija slična i u Rusiji, gde trenutno u Sankt Petersburgu rade na projektu za farmaceutsku kompaniju Pharmasyntez Nord.

Njegov zaključak je da one koji već nisu ugovorili poslove ili izašli na strana tržišta, u najmanju ruku očekuje smanjenje obima poslovanja, a napominje i da inače premalo domaćih kompanija, pa i onih iz njegove branše, radi u inostranstvu.

Inače, Termovent Komerc u oko dvadeset zemalja radi projektovanje i postavljanje čistih soba i sistema za klimatizaciju, dok u fabrici u Kladovu proizvodi klima komore, kalorifere, industrijske ventilatore, „vazdušne zavese“ i ostalu tzv. HVAC opremu.

Zahvaljujući specifičnoj niši u kojoj posluju, postali su poznati ne samo u poslovnim krugovima, nego i u široj javnosti, i to kao srpska firma koja je u maju radila na uspostavljanju najveće kovid-laboratorije u Evropi, dok je u našoj zemlji bila deo konzorcijuma koji je radio na najpoznatijoj domaćoj laboratoriji tog tipa – „Vatrenom oku“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare