Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da energetska tranzicija ne znači naglo zatvaranje termoelektrana ni gubitak radnih mesta, već "pre svega donošenje plana do 2050. godine koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije".

Ona je navela da to podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta, prenelo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Odbacila je kao „netačna i zlonamerna“ tumačenja koja imaju za cilj da se „iz nečijih ličnih ili političkih interesa izazove strah kod radnika EPS-a da će sutra ostati bez posla, a termoelektrane ugašene preko noći“.

Povezane vesti:

„Istina je da energetska tranzicija znači planiranje, kao i velike investicije u nove energetske kapacitete. Investicije podrazumevaju i nova radna mesta koja će se otvarati zbog izgradnje i upravljanja novim hidroelektranama, gasnim elektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, i drugim elektranama koje koriste OIE, kao i u proizvodnji pratećih tehnologija, komponenti i opreme“, navela je ministarka.

Najavila je da će to ministarstvo sa sindikatima praviti planove rada elektrana do 2050. koji po njenim rečima, podrazumevaju i postepeno smanjivanje proizvodnje električne energije iz uglja.

Rudari Kolubare i Kostolca, kao i zaposleni u termoelektrani Nikola Tesla sutra će održati zbor zbog, kako su naveli, odluke nadležnog ministarstva o prekidu gradnje i svih aktivnosti Kolubare B u Kaleniću.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare