Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Srbijagas i EPS su najznačajnija dva preduzeća u ovoj zemlji, stubovi ekonomskog razvoja Srbije i moraju da donose profit, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i naglasila da su za to potrebne reforme, da se razdvoje delatnosti, da postoji pregledno poslovanje, jasne javne nabavke i projekti koji ne kasne.

I to nije pitanje jednog čoveka, već celog sistema, izjavila je Mihajlović za RTV Vojvodina, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je istakla da je puno problema u Srbijagasu i Elektroprovredi Srbije i da je neophodno redefinisanje planova investiranja.

„Važno je da se smanje gubici da bi dobili kvalitet, da imamo efikasna, moderna i moćna preduzeća u energetici. I to je vizija predsednika i Vlade Srbije. Ovo nisu privatna preduzeća, direktore je imenovala država i moraju da rade u skladu sa odlukama Vlade“, ukazala je Mihajlović.

Ali, dodala je, kada treba da napravite velike promene uvek imate ogromna opiranja.

„Najlakše je zakloniti se iza ličnog i stranačkog sukoba, raznih teorija zavere. A zapravo najvažnije je šta su do sada uradili i da li mogu da sprovedu reforme“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala i da će plan reformi ovih preuzeća biti javno objavljen te da je neophodno da se izdvoje Transportgas i Distribucijagas jer gubimo milione evra samo u transportnoj mreži.

„U decembru ćemo verovatno imati kazne od Energetske zajednice. To znači da u 2021. nećemo moći sa utičemo ni na jednu odluku u EZ jer Srbijagas nije odvojio svoje delatnosti“, upozorila je ministarka.

Naglasila je da nema ništa protiv da neko bude direktor i 10, 15 godina ako donosi rezultate.

„Ovde imamo grupe ljudi koji imaju apanaže po raznim preduzećima od po 5, 10 hiljada evra, zapošljavaju muževe, žene… Ponavljam, to nisu privatna preduzeća. Srbijagas je morao da realizuje gasifikaciju Srbije, gasne interkonekcije, oni su tu da donesu rezultate za građane Srbije. Institucionalizacija pojedinaca mora da prestane“, zaključila je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar