Foto: Shutterstock

Dva meseca je prošlo otkako je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević najavila da će mame odbijene za subvenciju za prvi stan - zbog toga što su već potpisale kupoprodajni ugovor - ipak dobiti taj novac. Ona je početkom avgusta najavila da će se u narednom periodu "raditi na pronalaženju pravnog osnova da sve one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunjavale sve uslove za subvenciju i dobiju finansijsku podršku države koja im je obećana". Za pomenute mame rešenje još nije obelodanjeno, ali je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za portal N1 potvrdilo da se sprema izmena postojeće uredbe, kao i da će odbijene majke ponovo podnositi zahteve za subvenciju za kupljene stanove. Ovaj put - bez propratne dokumentacije.

Mame čiji su zahtevi za subvenciju za prvi stan odbijene samo iz razloga što su proces kupovine okončale pre nego što je komisija odlučila o njihovom zahtevu – pa je uvid u katastar pokazao da imaju nekretninu u vlasništvu čime su prekršile osnovni uslov za dobijanje ove državne pomoći – dobiće novu šansu da im ova subvencija ipak bude uplaćena.

„Majke koje nisu mogle da ostvare prava na subvenciju iz razloga što su uz zahtev podnosile ugovor, a ne predugovor o kupoprodaju nepokretnosti imaće pravo, izmenom Uredbe, da podnesu ponovo zahtev za subvenciju bez ponovnog dostavljanja dokumentacije“, rečeno je portalu N1 u Ministarstvu za rad.

Sve mame su, kako ističu, obaveštene o ovim mogućnostima.

„Nakon izmene Uredbe, mame će biti obaveštene o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva“, navode u ministarstvu.

Jedna od mama koja je odbijena za subvenciju iz pomenutog razloga i o kojoj je portal N1 već pisao – Anja Janković iz Novog Sada, ističe da do sada nije dobila nijednu konkretnu informaciju.

„Niko ne zna da nam kaže kada će se promeniti uredba, koliko još treba da se čeka. Mi nikakav dokaz o tome da ćemo subvenciju dobiti – nemamo“, kaže Anja Janković.

Ona je, podsetimo, ranije za portal N1 rekla da joj je službenik gradske uprave zadužen za prijem zahteva za subvenciju za kupovinu prvog stana potvrdio da može da preda i kupoprodajni ugovor.

“Mi smo postupali po uputstvu referenta kojeg je postavilo ministarstvo i koji je zadužen za podnošenje zahteva za subvenciju na teritoriji Novog Sada. On je navodno pre svakog našeg koraka proveravao kako i šta treba sa Ministarstvom za rad, i potvrdio nam je da možemo da podnesemo ugovor o kupoprodaji stana uz zahtev. Zbog toga su nas na kraju – odbili”, rekla nam je početkom avgusta Anja Janković.

Precizne informacije nemaju ni ostale mame o kojima smo pisali. Jedna od njih, Katarina Jelisavčić Marković iz Beograda podnela je tužbu Upravnom sudu pri isteku roka od 30 dana od uručenja rešenja, ne želeći da propusti rok da zaštiti svoja prava. Po njenoj pritužbi i Zaštitnik građana doneo je zaključak o pokretanju ispitnog postupka ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Katarina kaže da do sada nema nikakvih novosti – ni od Zaštitnika građana, niti od ministarstva.

BONUS VIDEO: Da li je država prevarila mame?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar