Danilo Šuković i Velibor Vukašinović Foto:Nova S

Neizmirene obaveze "Er Srbije" prema "Etihad ervejzu" iznosile su 57,6 miliona dolara i one su isplaćene u vreme najveće krize izazvane koronavirusom u Srbiji. O tome ko je platio ovaj dug u emisiji "Među nama" govorili su bivši direktor JAT-a Velibor Vukašinović i ekonomista Danilo Šuković.

Na pitanje otkud novac za vraćanje kredita ako znamo da je avio industrija zbog koronavirusa pretrpela najveće gubitke, Šuković kaže da je kredit u ovom slučaju mogao da bude vraćen tako što je novac uzet od države ili pozajmljen od nekog drugog.

„U saopštenju koje sam ja video kažu kako je to rezultat njihovog uspešnog poslovanja i to je ono što bode oči“, objašnjava Šuković.

Objašnjava da trenutno zbog korone i otkazanih letova imaju sve svetske kompanije, pa je nemoguće da to nije slučaj i sa „Er Srbijom“.

„Treba reći to je plaćeno odatle i odatle, država je vlasnik i tu ne treba ništa da se krije. Sve što ide preko države to su pare građana, znači da neko upravlja našim parama a to krije od nas“, poručuje ekonomista.

Vukašinović napominje da je „Er Srbija“ državni projekat i da ona ne bi mogla da postoji bez državne pomoći.

„Mi smo potpisnici multilateralnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju koji zabranjuje bilo kakvu pomoć države aviokompanijama. Međutim, Evropska unija je donela odluku da se aviokompanijama pomogne“, kaže Vukašinović.

Podseća da je zbog koronavirusa Lufthansa od nemačke države dobila 9 milijardi evra.

Napominje i da su sve kompanije koje su do sada ušle u kombinaciju sa „Etihadom“ propale.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar