Mali: Uvodi se red u sistem zarada u sektoru

Podeli:
Siniša Mali Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će projekat "Iskra" uvesti red u sistem zarada korisnika javnih sredstava, saopštilo je njegovo Ministarstvo.

On je, predsedavajući prvom sednicom Koordinacionog tela za praćenje implementacije Centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, rekao da je reč o ogromnom i važnom projektu.

„Reč je o sistemskom projektu koji menja način na koji radimo, i na koji se obračunavaju zarade svih zaposlenih kod korisnika javnih sredstava. To znači bolju i efikasniju kontrolu, smanjuje mogućnost greške i osigurava tačnost podataka“, rekao je Mali.

Dodao je da su „dugo radili na ovom projektu, koji će predstavljati pravu revoluciju, i koji je za sve nas svojevrsan izazov, s obzirom na to da je reč o teškom poslu koji niko nije uradio decenijama“.

On će se, kako je rekao, uvoditi fazno, najpre u sektor rada, zapošljavanja i socijalne politike, sektore kulture i pravosuđa, zatim u drugoj fazi u sektor prosvete, u trećoj fazi u sektor zdravstva i u poslednjoj fazi u jedinice lokalne samouprave sa indirektnim korisnicima.

Mali je rekao da je ovo jedan od najvećih projekata Ministarstva finansija ove godine, zajedno sa uvođenjem novog modela fiskalizacije i e-faktura, te da je reč o sistemskim promenama, koje će promeniti način funkcionisanja privatnog i javnog sektora.

„I pored pandemije koronavirusa, sa kojom smo se borili u poslednjih godinu dana, uspeli smo da radimo na ovim velikim projektima, koji donose sistemske promene. Taj centralizovani sistem omogućava precizno planiranje i izvršenje budžeta za rashode za zaposlene, kontrolišu se troškovi zapošljavanja, poboljšava vidljivost i dostupnost podataka, olakšava upravljanje kadrova“, rekao je Mali.

Projekat će trajati do kraja 2023. godine, do kada će se sistem koristiti kod više od 10.000 korisnika javnih sredstava.

Na sistemu „Iskra“ će direktno raditi oko 3.000 ljudi, za koje će u narednom periodu biti organizovane specijalne obuke.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar