Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprkos ekonomskoj krizi koja je zbog pandemije korona virusa pogodila ceo svet pa tako i Srbiju, ministrima u Vladi Srbije ne samo da su povećane plate, već i naknade za članstvo u upravnim odborima i to za oko 40 odsto. To je slučaj sa Fondom za razvoj u čijem upravnom odboru je gotovo polovina Vlade Srbije.

Kako je pokazala ranija analiza Nova.rs Vlada Srbije je sama sebi uvećala plate od 2020. godine u proseku za 10 do 30 odsto. Tu se ne računa ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kome je sa promenom ministarstva dobio veću zaradu za čak 140 odsto.

Plate ministara u Vladi kreću se od 100.000 dinara pa naviše. Uz to jedan broj njih dobija i dodatni novac na ime članstva u upravnim odborima.

Kako se može videti u zvanično objavljenim imovinskim kartama članova Vlade, jedan broj ministara uz zaradu dobija i naknadu za članstvo u Upravnom odboru Republičkog Fonda za razvoj.

Na mesečnom nivou to je  sada iznos od 58.000 do 60.000 dinara.

Taj novac dobijaju ministri Anđelka Atanasković, Tomislav Momirović, Irena Vujović, Tatjana Matić, Darija Kisić, Branislav Nedimović i Siniša Mali.

Do 2020. naknada za članstvo u UO Fonda za razvoj iznosila je od 42.000 do 44.000 dinara, što znači da je u ovoj godini uvećana za oko 40 odsto.

Tako na primer ministar poljoprivrede Branisalv Nedimović sada kao član dobija oko 60.000 dinara, odnosno 18.000 više nego prethodnih godina.

Branislav Nedimović Foto:TANJUG / TANJA VALIC

Ministarka za kulturu Maja Gojković uz ministarsku platu dobija i oko 65.000 dinara kao predsednica UO Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Njena koleginica iz Vlade, minstarka pravde Maja Popović dobija dodatni novac za članstvo u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca.

S druge strane ministarka energetike Zorana Mihajlović ne dobija iz budžeta novac ni po jednom osnovu, ni kao ministarka niti kao članica UO Fonda za razvoj.

Visoke nadoknade, ne radi se mnogo, ni često…

U Vladi Sbije ima i onih koji nisu članovi upravnih odbora, bar prema zvanično objavljenim podacima Agencije za sprečavanje korupcije. Na tom spisku su između ostalog ministri Branko Ružić, Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Vanja Udovičić, Marija Obradović …

Nije tajna, niti novina, da se angažovanjem u raznim komisijama i članstvima u različitim odborima, javnim funkcionerima značajno uvećavaju primanja.

U upravne odbore bi svi rado da uđu, a razlozi su više nego jasni. Nadoknade su visoke, ne radi se mnogo ali ni često.

Ministri u Vladi nisu jedini koji na taj način uvećavaju svoja primanja. Ta praksa se primenjuje na svim nivoima vlasti i nije novina.

Nekada su nadoknade za članstvo u pojedinim odborima javnih i državnih preduzeća bile astronomske, zbog čega su 2009. godine ograničene na visinu prosečne zarade.

Niko nkada nije zvanično izašao sa tačnim podatkom o broju upravnih odbora u Srbiji, a posebno ne o tome koliko oni koštaju državnu kasu. Neke ranije procene sindikalnih organizacija bile su da tih odbora ima bar 7.000 i da oni građane koštaju puno, odnosno da je reč o višemilionskim iznosima i to preračunatim u evre.

Aleksandar Vulin Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Apsolutni rekorder Vulin sa uvećanjem od 140 odsto

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je prošle godine najavio uvećanje plata u javnom sektoru, ali za najviše 3,5 odsto. Ta računica međutim nije važila za članove Vlae Srbije koji su dobili veće plate u proseku za 10 do 30 odsto. A ispostavilo se da u Vladi ima i onih koji su probili sve granice.

Apsolutni rekorder, kako smo već pisali, jeste ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Njemu je plata u odnosu na prethodnu uvećana za više od 140 odsto, sa 92.246 dinara koliko je primao kao ministar odbrane, na 225.841 koliko sada prima kao ministar policije.

Tako je Vulin, praktično, najviše plaćen član izvršne vlasti, jer recimo premijerka Ana Brnabić mesečno prima 128.320 dinara, koliko je bila plaćena i u prošlom mandatu, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima platu od 157.262 dinara.

Nije poznato da je i jedan ministar do sada imao ovako visoku platu, te se nameće pitanje i čime je ovoliku zaradu zaslužio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram