Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su, prema poslednjem preseku, prihodi od PDV veći od planiranih za 1,6 milijardi dinara, što govori da se nastavlja trend oporavka privrede koji smo videli u julu i avgustu.

Mali je, gostujući na TV Prva, naveo da raste i uvozni PDV i da to pokazuje da privredna aktivnost raste, što nam daje sigurnost.

On je naveo da Srbija ne odustaje od razvojnih projekata, jer oni guraju rast bruto domaćeg proizvoda.

„Ne odustajemo od projekta Srbija 2025. Nastavljaju se radovi na autoputu Preljina-Požega, krenuli su radovi na Moravskom koridoru, a počinje da se gradi i brza saobraćajnica Beograd-Zrenjanin“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, dolazak Američke razvojne agencije, koja ima godišnji budžet od 60 milijardi dolara, garantovaće atraktivnost i sigurnost budućih investicija.

Mali je rekao da se trenutno radi na rebalansu ovogodišnjeg budžeta i na budžetu za narednu godinu.

„Naš budžet naredne godine treba da bude s jedne strane razvojni, a s druge strane da obezbedi davanja, o čemu ćemo razgovarati i sa Međunarodnim monetarnim fondom od 5. do 16. oktobra“, kazao je Mali i dodao da nam u ovom trenutku nije potreban novac od MMF-a.

Mali je ponovio da će penzije od januara nominalno biti uvećane za 5,9 procenata, što znači da će njihov realan rast biti četiri i po odsto, dodavši da za to u budžetu ima novca.

Govoreći o povećanju minimalne cene rada od 6,6 odsto, Mali je ponovio da će država na sebe preuzeti najveći teret tog povećanja.

„Istovremeno, povećali smo i neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara. Umanjili smo pritisak na poslodavce i preuzeli na sebe teret povećanja. To vuče i rast ostalih zarada.

Paralelno, smanjujemo i opterećenje na zarade. Pre dve godine opterećenje je bilo 63 odsto, a sada je 61,2 procenta. Za 0,6 odsto smo ove godine dodatno smanjili to opterećenje“, precizirao je Mali.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar