Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je za Tanjug da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u oktobru biti dorada švajcarskog modela rasta penzija, a koji podrazumeva da se rast penzija uskladi sa rastom plata i inflacije.

Mali kaže da je švajcarski model rasta penzija najbolji mogući model koji štiti interese penzionera.

„Mi ćemo u narednih nekoliko dana imati informaciju oko planiranog povećanja penzija za narednu godinu, s obzirom da upravo završavamo analizu rasta plata i inflacije do septembra“, rekao je Mali.

Najavljuje da će ti podaci biti javno objavljeni, kao i da će do kraja sledeće nedelje Vlada Srbije izaći sa predlogom o povećanju minimalne zarade za 2021. godinu.

Pročitajte još:

„Bez obzira na velike probleme koje postoje u funkcionisanju globalne ekonomije, u Srbiji stvari idu koliko-toliko normalno. Dakle, idemo sa povećanjem i sigurno da ćemo ići sa povećanjem minimalne zarade i sa povećanjem penzija za 2021. godinu“, naglasio je Mali.

Na pitanje da li će biti povećanja plata u javnom sektoru do kraja godine, Mali kaže da je o tome rano govoriti dok u oktobru ne stignu podaci o prilivu PDV-a u budžet.

„Bolji su nam prilivi u budžet u junu i julu nego što smo predvideli, a isto važi i za prvu polovinu avgusta“, istakao je Mali i dodao da će u oktobru biti spreman i Predlog budžeta za 2021. godinu i da će se tada znati koliko će biti povećanje plata.

Ističe da državi jeste prioritet zadržavanje i podizanje životnog standarda građana Srbije, što su dokaz jake mere podrške privredi tokom krize, ali, naglašava, da treba biti odgovoran i ne dopustiti da se naruži ravnoteža u budžetu i makroekonomska ravnoteža.

Švajcarska formula za rast penzija znači da za 1,7 miliona penzionera u Srbiji se penzije povećavaju po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar