Siniša Mali Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potvrdio je da počinje isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije, odnosno za zamenu fiskalnih kasa obveznicima koji su se prijavili za subvencije.

„Država je obećala da će snositi sve troškove, a to podrazumeva 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju. Prijavljivanje traje do kraja januara, preko portala Poreske uprave. Danas će novac dobiti obveznici koji su se do petka prijavili. Obećali smo da ćemo isplaćivati svake nedelje subvencije, i sada ispunjavamo to obećanje, u dan i u dinar. Ova isplata predviđena je za pokrivanje troškova za nabavku novih fiskalnih uređaja, za novi sistem koji je fleksibilan, a fiskalni uređaj može biti i mobilni telefon i tablet“, rekao je Mali na televiziji Prva.

Kako je prenelo Ministarstvo finansija, objasnio je da je Privredna komora procenila da na ovaj način privreda može da uštedi oko 10 miliona evra godišnje, jer neće biti više papirnih rolni, obaveznih servisa i sl.

„Svaki kupac će moći da proveri račun koji dobije preko QR koda, što otvara mogućnost da nam i građani pomognu u suzbijanju sive ekonomije. Uz e-fakture od sledeće godine, e-otpremnice koje počinju da se primenjuju 2023. godine, ovo je sistem koji će nam umnogome pomoći u borbi protiv sive ekonomije. Biće gotovo nemoguće poslovati nelegalno. Dakle, ili će raditi u skladu sa zakonom, ili će biti u crnoj zoni što je onda tema za tužilaštvo. Želimo da nam privreda bude konkurentnija, atraktivnija i da idemo u korak sa svetom“, napomenuo je Mali.

„Pogledajte rezultate – prošle godine pad je bio 0,9 odsto, a ove godine MMF projektuje rast 6,5 procenata. Mi kažemo da će rast biti najmanje 7,0 odsto. U najvećoj ekonomskoj krizi ikada, Srbija će prošle i ove godine imati kumulativno jedan od tri najbolja rezultata u Evropi. Važno je napomenuti da smo ostvarili za milijardu i po evra bolji rezultat nego što je planirano, a sutra je rebalans budžeta na dnevnom redu u Skupštini. Ekonomija nam se brže oporavlja, i pokazalo se da smo bili u pravu što izdvajamo više novca za kapitalne investicije. Plate rastu iz meseca u mesec, a u decembru očekujemo da će prosečna zarada biti između 618 i 620 evra“, istakao je Mali.

Isplata 30 evra je 1, 2. i 3. novembra
On je podsetio da će po 30 evra svim punoletnim građanima biće isplaćeno 1, 2. i 3. novembra, za šta je prijavljeno više od 5,7 miliona građana.

„Penzioneri, njih 1,7 miliona, dobiće tu pomoć 1. novembra, a ostalim građanima pomoć će biti uplaćena u naredna dva dana. Rebalansom budžeta smo predvideli i isplatu dodatnih 20 evra u decembru, za šta se prijave otvaraju 15. novembra“, dodao je ministar.

„Kroz pakete pomoći smo uspeli da održimo optimizam, pokazali smo da je Srbija jaka i stabilna država, da je tu za svoje građane i da svako obećanje ispunjava i u dan i u dinar. Očekujem još bolje godine ispred nas, s obzirom na odlične rezultate koje smo postigli“, istakao je Mali.
na Srbiju, zbog uspeha koji se postižu.

„Ako pogledate medijske nastupe protiv predsednika, videćete svojevrsni rat i na nivou Evrope i na nivou regiona. Recimo, pored domaćih, i hrvatski mediji pišu besmislice i konstantno napadaju Vučićlja i njegovu porodicu. To je njihova kampanja mesecima unazad. Nikome ne odgovara jaka i stabilna Srbija, jer uštedeli smo milijardu i po evra, nikada više nismo investirali, povećavamo plate i penzije, imamo najveću stopu rasta u regionu. Pogledajte BDP, sustižemo Hrvatsku, a pre svega par godina su bili milijardama evra ispred nas“, rekao je on i istakao da se nikada neće odustati od borbe za bolju i uspešniju Srbiju.

Pored rebalansa budžeta koji će sutra biti pred poslanicima, Mali je najavio da će sledeće nedelje na sednici vlade biti budžet za narednu godinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar