Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Aktuelni podaci ukazuju da je odziv privrede na poziv da država finansira deo zarada zaposlenih firmi u privatnom sektoru skoro za četvrtinu manji nego što je Vlada predvidela, piše portal Biznis.rs.

Tako je prvu polovinu minimalca u aprilu primilo svega nešto više od 1,1 miliona zaposlenih, umesto čitavog privatnog sektora, odnosno svih 1,5 miliona ljudi, tvrde u Fiskalnom savetu.

„Pod pretprostavkom da i u naredna dva meseca broj zaposlenih kojima će biti isplaćen ovaj vid pomoći ostane blizak aprilskom nivou, u državnom budžetu ostaće skoro 200 miliona evra koje su namenjeni za ovaj vid pomoći privredi“, naglašavaju predstavnici Fiskalnog saveta.

Prema mišljenju profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savića, postoji samo jedan razlog što se interesovanje za ovaj vid pomoći smanjuje.

„Vlasnici firmi i preduzetnici verovatno ne žele da se obavezuju da u narednom periodu neće otpuštati zaposlene, jer kriza još traje i nezahvalno je prognozirati bilo kakve poslovne rezultate“, objašnjava Savić.

Kako je ocenio, iznos pomoći po zaposlenom je suviše mali da bi mogao da bude protivteža slobodi poslodavaca da, ukoliko nisu u prilici da posluju, otpuste radnike.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Prema Uredbi, direktna davanja se isplaćuju u aprilu, maju i junu 2021. godine, i to u visini jedne polovine osnovne minimalne neto zarade za januar 2021. godine (15.450,12 dinara) po zaposlenom sa punim radnim vremenom.

Privredni subjekti gube pravo na korišćenje direktnih davanja, ukoliko u periodu od dana stupanja na snagu programa, pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, tačnije do 30. septembra 2021. godine, smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Ispunjenost uslova za gubitak prava na korišćenje direktnih davanja proverava Poreska uprava svakog poslednjeg dana u mesecu, počev od meseca marta 2021. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine.

Firma koja izgubi pravo na direktna davanja dužna je da izvrši povraćaj direktnih davanja sa kamatom, počev od dana kada su joj isplaćena pojedinačna direktna davanja, najkasnije u roku od pet dana od dana prestanka prava na korišćenje direktnih davanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar