Privrednici traže manje namete

Biznis 21. apr. 202110:06
Podeli:
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije poručuje da poreski sistem Srbije mora pod hitno izmeniti svoje dejstvovanje ka čitavom privatnom sektoru tako da nameti drastično umanje kad su u pitanju male zarade i mali biznisi.

„Značajno smanjenje nameta, koji trenutno iznose i do 60% na neto, će doprineti proširenju obuhvata poreskih obveznika koji trenutno deluju na crnom tržištu i obezbediće podsticajni privredni ambijent za razvoj domaćeg preduzetništva“, smatraju iz ovog poslovnog udruženja.

Povodom najavljene sednice parlamenta na kojoj će jedna od tema biti način oporezivanja frilensera, Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije pita se kakav je to sistem koji omogućuje retroaktivnu naplatu nekorišćenih usluga? Kakav to sistem pet godina ne može da napravi program da biznis u razvoju uvede u legalne tokove na pravedan način? Kakav je to sistem koji guši, umesto da podstiče razvoj i stvaranje prilika za razvoj poslovanja?

„Odgovor je – netransparentan, zastareo, nepravedan i štetan“, navode iz odruženja.

Oni imaju i konkretan predlog.

„Dodatni izvori prihoda za budžet nalaze se tamo gde se trenutno ne naplaćuju – prolazak 5 milijardi evra robe na carini koja završi na crnom tržištu, trgovina preko interneta od strane neregistrovanih subjekata, krađa struje i akcizne robe, divlja gradnja, fiktivno izvlačenje novca od strane stranih “investitora” bez plaćanja poreza na dobit u Srbiji u iznosu od 4.5 milijarde evra godišnje, rad na crno kao posledica visokih nameta, malverzacije prilikom javnih nabavki koje štete budžetu, itd“, poručuju iz Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram