Protest, frilenseri, Skupština Srbije, šatori
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Frilenseri su se večeras okupili na platou ispred Narodne Skupštine, gde su postavili šatore. Obećali su da će večeras kampovati na tom mestu, dok je za sutra zakazan protest. Oni su revoltirani odlukom Vlade Srbije da usvoji rešenje za frilensere, koje smatraju neprihvatljivim. Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar poručio je da će kampovati naredna tri dana, dok njihovi zahtevi ne budu uzeti u obzir.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je za portal Nova.rs da ovakav način protesta niko do sada nije praktikovao i da su frilenseri večeras ispred Skupštine da bi upozorili Vladu da neće biti usvojen njihov predlog o naplati dugovanja frilenserima. 

On je poručio da će svi okupljeni ostati na platou ispred Skupštine tri dana, jer žele da Vlada Republike Srbije uzme u obzir njihovo mišljenje i zahteve, pa onda sastavi predlog o naplati dugovanja.

Objašnjava da je za kampovanje, a nakon toga i za protest, organizovan autobuski prevoz iz većih gradova, kao što su: Subotica, Novi Sad, Kragujevac, Kraljevo, Čačk, Užice, Aleksinac, Bor, Niš.

Zvanični zahtevi Udruženja radnika na internetu za sad ostaju isti i svode se na to da im se ne naplaćuje porez za pet godina unazad, kao i da kamatne stope za tekuće dugove budu  manje.

Miran Pogačar, Protest, frilenseri, Skupština Srbije, šatori
Miran Pogačar Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Udruženje radnika na internetu najavilo je protest u četvrtak 8. aprila, sa početkom u 11 sati ispred Skupštine Srbije, koji je reakcija to što je Vlada usvojila rešenje za frilensere, koje smatraju neprihvatljivim. Kao uvod u protest, nezadovoljni frilenseri su danas od 18 časova počeli da se okupljaju ispred Skupštine i postavljaju šatore za kampovanje.

„Očekujemo da na protest dođe veliki broj frilensera, ali su nam se javljali i oni koji podržavaju ‘Ekološki ustanak’, pa očekujemo i njih“, kaže Katarina Pavlović iz Udruženje radnika na internetu kaže za Nova.rs.

Protest, frilenseri, Skupština Srbije, šatori
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Podsećamo, dva dana nakon što su predstavnici Udruženja radika na internetu 30. marta odbili predlog Vlade i napustili pregovore, Vlada je sastavila nov predlog koji je prihvatilo Udruženja frilensera i preduzetnika (UFPS).

Njima se večeras pridružio Dušan Bodiroga iz Udruženja „Odbranimo reke Stare planine“, čiji je protest pod nazivom „Ekološki ustanak“ zakazan za subotu. Frilenseri su saopštili da kampuju ispred Skupštine do subote, kada će im se pridružiti i „Ekološki ustanak“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare